Σαουδική Αραβία: Σιίτες διαδηλώνουν κατά της βασιλικής οικογένειας

0
6

 

Σαουδάραβες σιίτες διαδήλωσαν την Παρασκευή στα ανατολικά της χώρας φωνάζοντας «Θάνατος» στη βασιλική οικογένεια των Σαούντ, διαμαρτυρόμενοι για την εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ Νιμρ, όπως ανέφερε ένας αυτόπτης μάρτυρας.

Με τη διαδήλωση αυτή κλείνει μία εβδομάδα ταραχών στην παραθαλάσσια πόλη Αουαμίγια, στον Περσικό Κόλπο, απ’ όπου καταγόταν ο σεΐχης Νιμρ. Η σιιτική μειονότητα ζει κυρίως στις ανατολικές περιοχές της Σαουδικής Αραβίας και καταγγέλλει ότι γίνονται διακρίσεις σε βάρος της από τη σουνιτική πλειοψηφία.

«Θάνατος στην οικογένεια Αλ Σαούντ» φώναζαν οι διαδηλωτές, ορισμένοι εκ των οποίων κράδαιναν όπλα.

Σε φωτογραφίες από την κινητοποίηση διακρίνονται εκατοντάδες άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους είναι ντυμένοι στα μαύρα.

Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν επίσης μαύρες σημαίες και πορτρέτα του εκτελεσμένου σεΐχη ο οποίος πρωτοστατούσε στις κινητοποιήσεις εναντίον του σαουδαραβικού καθεστώτος το 2011 στο Κατίφ, στα ανατολικά.

Ένας κάτοικος της Αουαμίγια εξέφρασε τον φόβο ότι ο θάνατος του Νιμρ, τον οποίο οι σιίτες θεωρούσαν φιλειρηνικό ακτιβιστή, μπορεί να οδηγήσει στο χάος. «Η κατάσταση έχει αλλάξει εντελώς», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι διαδηλωτές έκαψαν λάστιχα και απορρίματα στους δρόμους ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας ακούγονταν πυρά και εκρήξεις, είπε ένας άλλος κάτοικος της περιοχής. Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, μικρές ομάδες «ακτιβιστών» ευθύνονται για τις ταραχές στους δρόμους, στις οποίες αντιτίθεται η μεγάλη πλειοψηφία της σιιτικής κοινότητας αλλά και ο αδελφός του σεΐχη Νιμρ.

«Δεν χρειαζόμαστε ούτε μια σταγόνα αίμα», είπε ο Τζάφαρ αλ Νιμρ, σπεύδοντας όμως να προσθέσει ότι «στο Κάτιφ, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι εξοργισμένοι». Τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τον αδελφό του σεΐχη, χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκφράσει τα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια.

Πολλά βίαια επεισόδια αναφέρθηκαν αυτήν την εβδομάδα στην περιοχή, σύμφωνα με το σαουδαραβικό πρακτορείο SPA. «Αυτή τη στιγμή, όλος ο κόσμος πραγματικά φοβάται», είπε ένας κάτοικος.

Ο σεΐχης αλ Νιρμ και άλλοι τρεις σιίτες ήταν μεταξύ των 47 ανθρώπων που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο για «τρομοκρατία» και εκτελέστηκαν το περασμένο Σάββατο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here