Σαπέν: Πολύ πιθανή η συμφωνία στο Eurogroup

0
13

 

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν εκτίμησε πως μια συμφωνία είναι «εντελώς πιθανή» σήμερα, για τη συνέχιση του προγράμματος στήριξης και της καταβολής των δόσεων στην Ελλάδα.

Ο Σαπέν υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι πως σε ένα από τα επίμαχα ζητήματα ανάμεσα στην Αθήνα και στους πιστωτές της, που θέλουν να διευκολύνουν την κατάσχεση σπιτιών για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, θα ήταν «περίεργο» να «απαιτούνται από την Ελλάδα περισσότερα από αυτά που υπάρχουν» στις χώρες πιστωτές.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως στη Γαλλία όπως και στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, υπάρχουν μέσα καταφυγής για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που απειλούνται με κατασχέσεις.

«Αντιλαμβάνομαι τις ανησυχίες της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα αυτό«, είπε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος χαιρέτισε με πολύ υποστηρικτικό τρόπο της προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις που καταβάλλει η Αθήνα.

«Η Ελλάδα καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες» και «τοποθετείται στη σχολαστική τήρηση της συμφωνίας της 13ης Ιουλίου«, με την οποία αποφεύχθηκε μία έξοδος από το ευρώ, δήλωσε ο Σαπέν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της dw.de και στη Γερμανία κυριαρχεί συγκρατημένη αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας. Αρκετοί Γερμανοί αναλυτές συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι παρά το φαινομενικό αδιέξοδο θα επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς.

Τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa, για παράδειγμα, αναφέρει ότι το πιθανότερο σενάριο στο σημερινό Eurogroup είναι να καταλήξουν οι υπ. Οικονομικών σε μια «θετική αξιολόγηση», αλλά να μην δώσουν ακόμη το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης. Αυτό, όπως σημειώνει το dpa, θα γίνει πιθανότατα λίγες μέρες αργότερα.

Ενδιαφέρον έχει και η ανάγνωση της Die Welt, που γράφει μεταξύ άλλων ότι «ακόμη κι αν οι Έλληνες αντιστέκονται σθεναρά σε ορισμένες επιταγές των Βρυξελλών και ακόμη κι αν δημιουργείται η εντύπωση ότι η Αθήνα θέλει να εκμεταλλευτεί την προσφυγική κρίση για ιδίους σκοπούς, οι Βρυξέλλες δεν θεωρούν ότι η χώρα απομακρύνεται από τη μεταρρυθμιστική της πορεία.

Αντιθέτως, πρόσωπα που γνωρίζουν τα των διαπραγματεύσεων αναφέρουν ότι σημειώνεται όντως πρόοδος στις συνομιλίες» και ότι πολύ σύντομα μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here