Σαρλ Μισέλ: Η επιλογή των Βρετανών θα έχει συνέπειες

0
3

 

 

Με σκληρότητα μίλησε ο Βέλγος πρρωθυουργός για την απόφαση των Βρετανών υπέρ της εξόδου της χώρας τους από την ΕΕ θέλοντας έτσι να υπερασπιστεί τα ευρωπαϊκά συμφέροντα.

Ειδικότερα «πλήγμα» για την ευρωπαϊκή ενοποίηση χαρακτήρισε ο Βέλγος πρωθυπουργός το αποτέλεσμα του χτεσινού δημοψηφίσματος στη Βρετανία.

«Ξυπνήσαμε σε μια διαφορετική Ευρώπη, καθώς οι πολίτες δεν νιώθουν πλέον την αναγκαιότητα της Ευρώπης, σε αντίθεση με την περίοδο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», τόνισε, προσθέτοντας: «Το πρώτο μου όμως μήνυμα είναι να μην επικρατήσει πανικός. Πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας, να παραμείνουμε ήρεμοι και να εξετάσουμε από κοινού με την ΕΕ ποια νέα μορφή συνεργασίας μπορεί να αποφέρει θετικά αποτελέσματα. Προτείνω τον Ιούλιο να γίνουν εντατικές διαβουλεύσεις στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο προκειμένου να επιλεγεί μια σαφής κατεύθυνση για το μέλλον της Ευρώπης. Διαβουλεύσεις στις οποίες όμως δεν θα συμμετέχει το Ηνωμένο Βασίλειο», ξεκαθαρίζει.

Σε ό,τι εξάλλου αφορά τη διαδικασία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, ο Βέλγος πρωθυπουργός σημείωσε τα εξής: «Η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο της βρετανικής κυβέρνησης, η οποία θα χρειαστεί τώρα να κινήσει το συντομότερο δυνατό τη διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 50 των Ευρωπαϊκών Συνθηκών προκειμένου να περιορίσει όσο γίνεται το κλίμα αβεβαιότητας. Στη συνέχεια θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις που θα διαρκέσουν δύο χρόνια όπου θα πρέπει να καθοριστούν οι προϋποθέσεις μιας νέας συνεργασίας με την Μ. Bρετανία. Θα είμαι πολύ προσεκτικός σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση των βελγικών και ευρωπαϊκών συμφερόντων. Δεν χρειάζεται να είμαστε εκδικητικοί, αλλά η επιλογή τους θα έχει συνέπειες».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here