Σαββίδης: Όμηρος της κατάστασης ο Μαρινάκης, τον λυπάμαι…

0
18

Σε μια εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη στο SDNA, ο ισχυρός άνδρας του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης, αναφέρθηκε στα κακώς κείμενα του ελληνικού ποδοσφαίρου, ενώ άφησε «αιχμές» για τον τρόπο διοίκησης της ΕΠΟ αλλά και για τον Ολυμπιακό.

Διαβάστε αποσπάσματα από τα όσα είπε στο «SDNA.GR» ο Ιβάν Σαββίδης:

– Θεωρείτε σε αυτά τα χρόνια που είστε εδώ ότι ο Ολυμπιακός έχει την καλύτερη ομάδα;

«Όχι. Θα έλεγα ότι αυτό που λαμβάνει δεν αντιστοιχεί σε αυτό που προσφέρει. Παίρνοντας τόσα χρήματα από το Τσάμπιονς Λιγκ, θα μπορούσε να επενδύει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Σήμερα δεν υπάρχει ελληνικό ποδόσφαιρο κι αυτό σημαίνει πως είναι αναποτελεσματικά έξοδα».

– Τι ακριβώς εννοείτε;

«Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο δε μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς χρήματα και σωστή διαχείριση. Εμείς παίξαμε με την Ντόρτμουντ που έχει δεκαπλάσιο μπάτζετ. Ο Ολυμπιακός με την Μπάγερν που έχει 15 φορές μεγαλύτερο μπάτζετ. Είναι επιχειρήσεις αυτές, σωστά; Έχουν επενδυθεί τόσα πολλά χρήματα στο ποδόσφαιρο. Πώς αποδεχόμαστε ότι είναι μπίζνες και από την άλλη, αδιαφορούμε για τους κανόνες του μπίζνες; Αυτός που βάζει χρήματα στο ποδόσφαιρο είναι επενδυτής. Το κράτος είναι υποχρεωμένο να προστατεύσει τον επενδυτή κι όχι να τον κλέβει με το πρόσχημα ότι όλα αυτά γίνονται για το ποδόσφαιρο. Είμαι πεπεισμένος ότι το ποδόσφαιρο πρέπει να ενταχθεί στο πλαίσιο προστασίας των επενδύσεων στην Ελλάδα».

– Ο φίλαθλος του ΠΑΟΚ αναρωτιέται τι κάνει o Σαββίδης, με την ισχύ που έχει, για να καταπολεμήσει τη διαφθορά. Εκτός από το να το επισημαίνεις, πρέπει κάτι να κάνεις. Πχ. θα μπορούσατε να μιλήσετε στον κ. Τσίπρα;

«Για πρώτη φορά για τα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου μίλησα με τον Καραμανλή. Έπειτα συνέβη η τραγωδία στην ελληνική πολιτική σκηνή και κατόπιν μιλήσαμε και με τον Σαμαρά και με τον Τσίπρα. Το πρόβλημα είναι ότι ο καθένας είναι φίλαθλος κάποιας ομάδας. Για αυτό θα καταλήξω στο συμπέρασμα ότι πρέπει να κάνουμε πρωθυπουργό της Ελλάδας έναν φίλαθλο του ΠΑΟΚ (γέλια). Η αίσθηση που αποκόμισα είναι ότι όλοι καταλαβαίνουν πως πίσω από τις μεγάλες ομάδες βρίσκονται ψηφοφόροι. Οι πολιτικοί απλώς φοβούνται ότι θα χάσουν τις ψήφους. Γι’ αυτό το κράτος δεν θέλουν να μπουν βαθιά στη ρίζα του προβλήματος. Για να είμαι ειλικρινής, διαισθάνομαι ότι ο Τσίπρας αντιμετωπίζει αυτό το θέμα πιο πραγματιστικά. Ο ΠΑΟΚ σε όλες τις ενέργειές του θα τον στηρίξει. Πάγια θέση μας ήταν και είναι ότι πρέπει να υπάρχουν ηλεκτρονικά εισιτήρια, κάμερες, να υπάρχει τάξη. Δεν μας το επέβαλε ούτε ο Τσίπρας, ούτε ο Καραμανλής, ούτε ο Σημίτης ή ο Σαμαράς. Εγώ τοποθέτησα τις κάμερες και ειδικά προγράμματα την πρώτη μέρα που ήρθα στην ομάδα. Γι’ αυτό και τώρα σε κάποια ζητήματα δουλεύουμε αποδοτικά. Αλλά δικαίως αναρωτιέται ο φίλαθλος του ΠΑΟΚ κι εσείς για ποιον λόγο δεν υπάρχει ουσιαστικό αποτέλεσμα. Εμείς δε θέλουμε να αποσπαστούμε από την πραγματικότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Δεν γίνεται να επιτρέψουμε κάτι που θα μας οδηγήσει στην κατάρρευση».

– Δεν υπάρχουν κανόνες; Απλά κάποιοι ψάχνουν τρύπες στα παράθυρα των νόμων για να ξεγλιστρήσουν…

«Πώς είναι δυνατόν ο πρόεδρος της ΕΠΟ να έχει ψηλότερα τον κανονισμό ομοσπονδίας από τον ελληνικό νόμο; Πού ζούμε, στο φεγγάρι; Πρέπει να μπει τελεία! Υπάρχει σύνταγμα της χώρας, υπάρχει νόμος στην Ελλάδα, και μετά υπάρχει κανονισμός της ομοσπονδίας. Άλλη σειρά δεν επιτρέπεται. Εμείς ό,τι κάνουμε το κάνουμε και με σκοπό την προστασία των εθνικών συμφερόντων. Αλλά όπως μπορούμε να ενώνουμε, με τον ίδιο τρόπο μπορούμε και να χωρίζουμε».

– Τι θέλετε να πείτε;

«Δείτε στις χώρες που συνέβαιναν επαναστάσεις. Όλα ξεκινούσαν από τους φιλάθλους του ποδοσφαίρου. Τριάντα χιλιάδες φίλαθλοι που ήρθαν στο γήπεδο δεν είναι στρατός; Είναι στρατιώτες, που προστατεύουν τα συμφέροντα της χώρας».

– Υπάρχει κοινό μέτωπο του ΠΑΟΚ, του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ και συγκεκριμένα του Σαββίδη, του Αλαφούζου και του Μελισσανίδη στον πόλεμο κατά της διαφθοράς;

«Κανένα ενιαίο μέτωπο δεν υπάρχει. Ο ΠΑΟΚ θα στηρίξει οποιονδήποτε θέλει ένα καθαρό ελληνικό ποδόσφαιρο. Εγώ επενδύω τα χρήματα μου και δεν κοιτάζω το στόμα κανενός άλλου. Πρέπει να ξέρω λοιπόν, εφόσον το αντιμετωπίζουμε σαν επιχειρηματικό project πόσο αποδοτικά χρησιμοποιούνται τα χρήματα μου. Εμείς κερδίσαμε πρόπερσι το δεύτερο εισιτήριο για τα play off του Champions League και θεωρούσαμε ότι θα έχουμε κάποια εισοδήματα που θα τα επενδύαμε στα μικρά μας τμήματα. Κι έρχονται και λένε δεν θα πας εσύ στο Champions League, θα πάει άλλος. Τι ανοησίες είναι αυτές; Μόνοι τους δημιουργούν προβλήματα από το πουθενά».

– ‘Έχει σχέση με τη συνολική στάση του ΠΑΟΚ απέναντι στη διαφθορά το γεγονός ότι δεν έχετε υπογράψει την επέκταση της συμφωνίας με τη ΝΟVΑ;

«Δεν είμαι εισαγγελέας και δικαστής. Ωστόσο δε θέλω να κάνουμε δημαγωγίες πάνω σε αυτό. Και εμείς θεωρούμε ότι η ΝΟVΑ θα μπορούσε να γίνει ο κύριος συνδετικός κρίκος στην αντιμετώπιση της διαφθοράς. Αυτοί δεν το κάνουν. Γι’ αυτό και δεν μας ενδιαφέρουν. Αυτή ήταν η αρχή μου και εγώ το έχω πει σαν ιδέα στη διοίκηση μου και έτσι η διοίκηση μου κινείται σιγά σιγά προς αυτή την κατεύθυνση».

– Θα το θέσω όσο πιο καθαρά γίνεται. Η UEFA είναι καθαρή;

«Στην παρούσα φάση δεν με ενδιαφέρει. Έχω τη σκληρή, σιδερένια αρχή του Πόντου. Πριν αρχίσεις να μιλάς για τα κακώς κείμενα του γείτονα, πρέπει να τακτοποιήσεις τα προβλήματα εντός της οικογένειάς σου. Αυτή είναι η αρχή του Πόντου και αυτός είναι ο σιδερένιος κανόνας των βουνίσιων. Δεν θέλω λοιπόν, να πω πόσο άσχημα είναι τα πράγματα έξω από εδώ. Πρώτα να φτιάξουμε τα πράγματα εδώ».

– Θα ήθελα την άποψή σας για τον κύριο Μαρινάκη.

«Τον λυπάμαι. Κοιτούσα το γήπεδο στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό και ποτέ δεν θα ήθελα να ήμουν στη θέση του».

– Γιατί;

«Ο Μαρινάκης είναι όμηρος της κατάστασης. Ακόμα και να θέλει ο ίδιος να αλλάξει κάτι, το σύστημα του Ολυμπιακού θα το πετάξει».

– Για να κάνω λίγο τον δικηγόρο του διαβόλου, να προσπαθήσουμε να μπούμε στη θέση του ή στη θέση αυτών που τον υποστηρίζουν. Αυτοί λένε ότι είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής του ελληνικού ποδοσφαίρου.

«Ποιος είναι ο επενδυτής; Ο διάβολος; Μήπως δεν κατάλαβα τι εννοείτε;».

– Λένε ότι κανείς δεν έχει βάλει στο ελληνικό ποδόσφαιρο όσα χρήματα έχει βάλει ο Μαρινάκης.

«Μπορεί να έχουν δίκιο. Αντικειμενικά μόνο ο Ολυμπιακός επένδυε. Μόνο που δεν ήταν τα δικά του χρήματα. Αλλά επένδυε… Πρέπει να είμαστε αντικειμενικοί. Δεν μπορείς να κερδίσεις 40 φορές το πρωτάθλημα μόνο με ψέμματα. Δεν είναι δυνατόν. Βεβαίως είναι αποτέλεσμα κάποιων επενδύσεων. Τώρα, ποιου ακριβώς είναι αυτές οι επενδύσεις, δεν ξέρω. Του Μαρινάκη, του Κόκκαλη, οποιουδήποτε άλλου; (σ.σ. κάνει μια παύση δευτερολέπτων…) Κοιτάζω την ελληνική πραγματικότητα και σκέφτομαι. Πώς μπορούμε να μην αγαπάμε τόσο πολύ αυτή τη χώρα, για να τη φτάσουμε σε αυτή την κατάσταση. Αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω. Και στο ποδόσφαιρο και σε άλλα πράγματα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here