Σε ελεύθερη πτώση η δημοτικότητα της Μέρκελ

0
4

 

Το προσφυγικό, η διεθνής τρομοκρατία και ζητήματα ασφαλείας επέφεραν σημαντικό πλήγμα στην εμπιστοσύνη των πολιτών προς τα δυο μεγάλα κόμματα εξουσίας του νυν κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο.

Το 40 % των ψηφοφόρων που ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές τους συντηρητικούς CDU/CSU γυρίζουν σήμερα την πλάτη τους στα κόμματα της χριστιανικής ένωσης. Οι συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες (SPD) φαίνεται να χάνουν μάλιστα σχεδόν το ήμισυ των ψηφοφόρων τους και συγκεκριμένα το 45%.

Στη νέα εβδομαδιαία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό του περιοδικού Stern και του τηλεοπτικού δικτύου RTL η CDU/CSU υπό τη Μέρκελ υποχωρεί στο 37 % στην πρόθεση ψήφου ενώ το SPD παραμένει καθηλωμένο στο ιστορικό χαμηλό του 23 %.

Οι Πράσινοι (Grüne) παραμένουν στο 10%, μια μονάδα χάνει η Αριστερά (Die Linke) που υποχωρεί στο 9 % ενώ στο εκλογικό όριο του 5% παραμένει το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP).

Το μοναδικό κόμμα που συνεχίζει να ωφελείται από τις εξελίξεις και το κύμα φόβου και ανησυχίας που έχει προκληθεί είναι το ξενοφοβικό Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία (AfD) που για πρώτη φορά συγκεντρώνει σε δημοσκόπηση του Forsa διψήφιο ποσοστό, λαμβάνοντας το 10 %. Τα λοιπά κόμματα συγκεντρώνουν 6%, την ώρα που το ποσοστό της αποχής και των αναποφάσιστων ανέρχεται στο 36%.

Η ίδια δημοσκόπηση καταδεικνύει ότι υποχωρούν σημαντικά τα ποσοστά της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στο θεωρητικό ερώτημα που αφορά την απευθείας εκλογή καγκελαρίου, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Εάν προβλεπόταν στη Γερμανία η απευθείας εκλογή του καγκελαρίου από τους πολίτες, η πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών θα λάμβανε 44%, τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες λιγότερες σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα ενώ ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών και νυν αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μόλις 16%.

Αντιθέτως ιδιαίτερα υψηλή παραμένει η δημοτικότητα της καγκελαρίου στις τάξεις των οπαδών του κόμματός της, της CDU, όπου το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 85%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here