Σε ελεύθερη πτώση το ακροδεξιό AfD στη Γερμανία

0
8

 

 Σημαντική πτώση στις δημοσκοπικές του επιδόσεις καταγράφει το ακροδεξιό, ξενοφοβικό και ευρωσκεπτικιστικό AfD, η οποία αποδίδεται σε εσωτερικές έριδες αλλά και σε ακραίες θέσεις που κατά καιρούς εκφράζουν στελέχη του.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο «Forsa» για λογαριασμό του περιοδικού Stern και του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου RTL, τα ποσοστά της AfD κατρακυλούν στο χαμηλότερο σημείο για το τρέχον έτος, με 8%.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) κερδίζει μια μονάδα από την προηγούμενη μέτρηση και φθάνει στο 36%, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες κερδίζουν δύο μονάδες και ανεβαίνουν στο 23%, με αναλυτές να επισημαίνουν ότι οι πολίτες εμπιστεύονται και πάλι περισσότερο τα «μεγάλα» κόμματα, ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τα προβλήματα στην Γερμανία και στην Ευρώπη.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Πράσινοι χάνουν μία μονάδα και περιορίζονται στο 12%, όσο χάνει και η Αριστερά, η οποία πέφτει στο 9%, ενώ οι Φιλελεύθεροι παραμένουν στο 6% και οι αναποφάσιστοι μαζί με εκείνους που δηλώνουν ότι θα επιλέξουν την αποχή βρίσκονται στο 27%.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι σημαντικό ρόλο στην πτώση του AfD έχει παίξει η εσωτερική διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο ηγετικό δίδυμο του κόμματος, της Φράουκε Πέτρι και του επικεφαλής της AfD στην Βάδη-Βυρτεμβέργη Γιεργκ Μόιτεν, η οποία, με αφορμή τα αντισημιτικά σχόλια τοπικού βουλευτή, οδήγησε σε διάσπαση του κόμματος στο κρατίδιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here