Σε ιδιαίτερα βαρύ κλίμα για την Ελλάδα η Σύνοδος Κορυφής

0
4

 

Ιδιαίτερα αρνητικό είναι το κλίμα για την Ελλάδα πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, με τους περισσότερους αρχηγούς των χωρών της Ε.Ε να κρατούν σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα.

Ολοκληρώθηκε η τετραμερής συνάντηση όπου η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επεσήμαναν σε ιδιαίτερα αυστηρό ύφος στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι τα χρονικά όρια έχουν στενέψει επικίνδυνα και οφείλει η ελληνική πλευρά να κινηθεί πιο έντονα και συστηματικά παρουσιάζοντας συγκεκριμένες προτάσεις για μεταρρυθμίσεις ώστε να πετύχει μια βιώσιμη συμφωνία, όπως επιθυμεί και η ίδια.

H αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα μετέφερε με ανάρτησή της στο Twitter δήλωση του προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι «η Κομισιόν συνεχίζει να εργάζεται έτσι ώστε να βρει μια λύση.
Θα εξαρτηθεί από το τι θα μας πει ο Αλέξης Τσίπρας» πρόσθεσε.

Μόνο ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί προσερχόμενος στην κρίσιμη σύνοδο Κορυφής δήλωσε ότι «Eίμαι ακόμη αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα«. Κατά τα άλλα το κλίμα είναι πολύ βαρύ.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής: «Η συμφωνία για την Ελλάδα είναι εφικτή, εάν υπάρχει καλή θέληση».

Ο Αυστριακός πρωθυπουργός Βέρνερ Φάιμαν ανέφερε: «Ελπίζω σε κάτι συγκεκριμένο. Ελπίζω να είναι τόσο σαφές ώστε να μπορούμε να χτίσουμε κάτι πάνω του. Θέλω ένα πρόγραμμα και να δω μήπως αποφασίσω να δώσω κάποια γέφυρα. Αν δεν δω τις προτάσεις δεν μπορώ να πω τίποτα άλλο. Χρειάζεται ένα πρόγραμμα γέφυρα. Δεν υπάρχει χρόνος«.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ που επεσήμανε πως: «Καθήκον του Έλληνα πρωθυπουργού είναι να καταθέσει προτάσεις και δεσμεύσεις. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε ούτε με το πιστόλι στον κρόταφο ούτε με το μαχαίρι στο λαιμό. Θα πρέπει να αναλάβει τη βαριά ευθύνη για παραμονή στο ευρώ. Υπάρχει κόπωση από μία κυβέρνηση η οποία συνεχώς αναβάλει και δεν παίρνει τις ευθύνες της. Υπάρχει καλή θέληση για προσέγγιση όμως για να υπάρξει συμφωνία θα πρέπει να υπάρχουν δύο. Δεν υπάρχει προς το παρόν η βούληση της ελληνικής κυβέρνησης» κατέληξε ο Σαρλ Μισέλ.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ επίσης κράτησε σκληρή γραμμή τονίζοντας ότι «Δεν μπορώ να πω τι θα συμβεί στο μέλλον, έχει πει πολλά αλλά δεν τα έχει τηρήσει ο κ. Τσίπρας, θα πρέπει να δεχθεί τις προϋποθέσεις και τις απαιτήσεις για να παραμείνει στο ευρώ» ενώ την απαισιοδοξία του εξέφρασε και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε που είπε «Είμαι απαισιόδοξος σχετικά με την επιθυμία της Ελλάδας να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με πραγματικές προτάσεις«.

Ο ελληνικός λαός υποφέρει και γι’ αυτό απαιτείται μία άμεση συμφωνία, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Έντα Κένι, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.
«Χρειαζόμαστε μία συμφωνία, η οποία θα επαναφέρει τη βεβαιότητα, τη σταθερότητα και την ελπίδα» υποστήριξε χαρακτηριστικά. «Είμαι αρκετά περίεργος να ακούσω τι θα πει ο Αλέξης Τσίπρας» κατέληξε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός.

Λίγα λεπτά πριν από τις 8 ξεκίνησε η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here