Σε «καλό κλίμα» η πενταμερής υπό τον πρόεδρο της Κομισιόν

0
11

 

Σε «καλό κλίμα» έγινε η πενταμερής συνάντηση υπό τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, όπως ανέφεραν ελληνικές πηγές στις Βρυξέλλες. Η ελληνική πρόταση αποτελεί αυτή τη στιγμή αντικείμενο διεξοδικής εξέτασης από τους θεσμούς, οι οποίοι εμφανίζονται επίσης θετικοί ως προς το περιεχόμενο της πρότασης.

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι οι οι ελληνικές προτάσεις έγιναν θετικά δεκτές από τους Ευρωπαίους ιθύνοντες, σημειώνοντας ωστόσο ότι δε θα πρέπει ν’ αναμένονται συγκεκριμένες αποφάσεις από το Eurogroup. Την ίδια ώρα, Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωναν ότι δε βλέπουν επίσημη απόφαση στη σύνοδο κορυφής.

Πάντως ικανοποιημένες από το περιεχόμενο των διαβουλεύσεων που είχε σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, με τους ιθύνοντες της ευρωζώνης, δήλωναν ελληνικές διπλωματικές πηγές. Όπως υπογράμμιζαν πρωταρχικός στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η εξεύρεση μιας βιώσιμης για την ελληνική οικονομία λύσης που θ’ αποσκοπεί στην προστασία των πτωχότερων και μεσαίων εισοδημάτων, καθώς και η προστασία κοινωνικών δικαιωμάτων όπως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις κ.ά.

Ως προς το περιεχόμενο των ελληνικών προτάσεων, κύκλοι προσκείμενοι στην κυβέρνηση δε θέλησαν να επεισέλθουν σε λεπτομερή ενημέρωση σημειώνοντας ότι δεν έχει ακόμα περατωθεί η φάση των διαπραγματεύσεων. Οι ίδιες πηγές σημείωναν επίσης ότι βασική επιδίωξη της Ελλάδας στην παρούσα φάση είναι να συνοδευτεί η επίτευξη της συμφωνίας με τη βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη στήριξη της ελληνικής οικονομίας.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πάντως ότι η αύξηση του ΦΠΑ σε νησιά, η έκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις που έχουν πάνω από 500.000 ευρώ κέρδη, καθώς και μια σειρά από άλλα ζητήματα βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται επίσης και οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα αρχής γενομένης από την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Αναφερόμενες στα ενδεχόμενα προβλήματα στις τράπεζες, οι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν, ότι δεν υπάρχουν τέτοιου είδους προβλήματα και ότι υπάρχει καλή συνεργασία της ΕΚΤ και της ΤτΕ.

Σε λίγη ώρα αναμένεται συνέντευξη τύπου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here