Σε κλίμα οδύνης αναγνωρίστηκαν τα θύματα του ναυαγίου στο Φαρμακονήσι

 

Σκηνές ατέλειωτης θλίψης και πόνου εκτυλίχθηκαν στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου της Ρόδου, όπου έγινε η ταυτοποίηση των 34 θυμάτων που χάθηκαν στο ναυάγιο, το οποίο σημειώθηκε την περασμένη Κυριακή στο Φαρμακονήσι.

Οι συγγενείς των προσφύγων-θυμάτων του ναυαγίου – μεταξύ των οποίων τέσσερα βρέφη και 11 μικρά παιδιά- έφθασαν στην Ρόδο την Τετάρτη το βράδυ και φιλοξενούνται με μέριμνα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για τη διαδικασία της αναγνώρισης.

farmakonisi1

Δίπλα τους στον ίδιο χώρο, εκτός από τους αξιωματικούς του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου και της αστυνομίας, βρισκόταν κοινωνική λειτουργός και ψυχολόγος από την Περιφέρεια, άνθρωποι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες με επιστημονικό προσωπικό για την ψυχολογική στήριξη των προσφύγων, αλλά και διερμηνείς για καλύτερη επικοινωνία.

Όμως κανείς δεν μπορούσε να στηρίξει πραγματικά και να προετοιμάσει τους ανθρώπους αυτούς για ό,τι τους περίμενε ίσως επειδή και ίδιοι αρνούνταν να πιστέψουν πως οι δικοί τους άνθρωποι δεν ζουν πια.

Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και όταν έφθασαν στη Ρόδο, παρότι γνώριζαν το σκοπό του ταξιδιού τους, εκείνοι συνέχιζαν να κάνουν την ίδια ερώτηση: αν υπάρχουν αγνοούμενοι.

Οι σκηνές που διαδραματίστηκαν στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου της Ρόδου ξεπέρασαν τα όρια της τραγωδίας. Η ατμόσφαιρα βαριά, το στομάχι δεμένο κόμπος και τα ουρλιαχτά μαζί με τα αναφιλητά λύγισαν ακόμη και τους πιο σκληρούς. Τραγική φιγούρα μια μάνα που έχασε τα τρία της παιδιά, το μικρότερο 8 μηνών -το θήλαζε ακόμη- και τα άλλα δύο 2 και 3 ετών, μαζί με τον άνδρα της. Αλλά και ο πατέρας που έψαχνε τις δυο του κόρες και τη γυναίκα του και ήλπιζε να μην τις βρει.

Αλλά και ένας νεαρός άνδρας του οποίου έχει ξεκληριστεί ολόκληρη η οικογένεια και απέμεινε αυτός για να αναγνωρίσει έξι πτώματα!

Στην όλη διαδικασία παραβρέθηκαν ο διοικητής της 8ης Περιφερειακής Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος αρχιπλοίαρχος ΛΣ-ΕΛΑΚΤ Γιάννης Αργυρίου, ο κεντρικός λιμενάρχης Ρόδου Νίκος Αρμπουνιώτης, η περιφερειακή σύμβουλος Χαρούλα Γιασιράνη, ενώ τους πρόσφυγες επισκέφθηκαν και ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, καθώς και πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θωμάς Σωτρίλλης.

Σχετικά Άρθρα


Αφήστε το σχόλιο σας

*