Σε τοκογλύφους παραδίδουμε τις ζωές μας;

29
1865

Η ιστορία που θα σας αφηγηθώ είναι πέρα για πέρα αληθινή. Αφορά ένα πολίτη, ο οποίος ζει μεν στο εξωτερικό, αλλά εργάζεται για εταιρεία που έχει έδρα την Αθήνα. Άρα, έχει τον ίδιο πόνο όπως όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες, και επηρεάζεται το ίδιο -ίσως και χειρότερα- αφού η μείωση των μισθών στην Ελλάδα κτύπησε άγρια και τον δικό του. Σημειώστε ότι στη χώρα που ζει, το ενοίκιο ενός μικρού διαμερίσματος σε μία μέτρια γειτονιά -γύρω στα 75 τετραγωνικά μέτρα- αγγίζει τις 2000 ευρώ. Άρα, οι απώλειες του είναι ακόμα μεγαλύτερες.

Τις καλές εποχές, όταν δηλαδή ο μισθός του ήταν αρκετά υψηλός, επιχείρησε και αγόρασε στην Αθήνα και σε ενα νησί, ένα διαμέρισμα 80 τετραγωνικών και ένα μικρό σπιτάκι 55 τετραγωνικών, αντίστοιχα. Τα αγόρασε, βέβαια, παίρνοντας δάνεια, αφού δεν γεννήθηκε με χρυσό κουτάλι στο στόμα. Προτίμησε το ελβετικό φράγκο, επειδή τότε ήταν «μία έξυπνη κίνηση». Παραδέχεται πως συμφώνησε αμέσως όταν του το παρουσίασε η τράπεζα. Πλήρωνε κανονικά τις δόσεις και, μάλιστα, είχε φροντίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του ακριβώς δέκα ημέρες πριν από την ημερομηνία πληρωμής. Είμαι βέβαιος πως οι δανειστές του πρέπει να τον θεωρούσαν ως «τον καλύτερο πελάτη». Όταν στις αρχές του καλοκαιριού πέρασε από την τράπεζα, η καλοσυνάτη υπάλληλος, που εξέτασε τον φάκελλο του, είπε με θαυμασμό: «Δεν καθυστερήσατε ποτέ».

– «Δεν μπορώ να σας πληρώσω πια, της απάντησε» βλέποντας στο κενό…

Η κουβέντα του έπεσε σαν «κεραυνός» και η υπάλληλος έχασε προς στιγμήν τα λόγια της. Όταν συνήλθε του είπε ότι έχουν διάφορα προγράμματα για την περίπτωσή του και του ομολόγησε ότι καθημερινά περνούν από την τράπεζα δεκάδες άνθρωποι, που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση μαζί του. «Το χειρότερο όλων κύριε μου», του είπε, «είναι ότι έρχονται και ζητούν απελπισμένα βοήθεια συνταξιούχοι, οι οποίοι είχαν ξεπληρωμένα τα σπίτια τους, αλλά τα είχαν βάλει υποθήκη για να βοηθήσουν τα παιδιά τους. Πρόκειται για σπίτια που είχαν κληρονομήσει από τους γονείς τους και με τα οποία είχαν συναισθηματική σχέση».

– «Εγώ δεν πρόλαβα να έχω», της απάντησε, «αλλά είχα δώσει όλα τα χρήματα που κέρδισα από τα βιβλία μου. Και τα βιβλία μου είναι κομμάτι της ζωής μου».

Έφυγε σέρνοντας στην κυριολεξία τα πόδια του, μου αφηγήθηκε. Περπάτησε από τους Αμπελόκηπους στο κέντρο της Αθήνας για να «καθαρίσει» το μυαλό του. Στην οδό Βουκουρεστίου συνάντησε ένα παλιό γνώριμο από τον τόπο εργασίας του και κάθισαν σε ένα καφενείο συζητώντας τα παλιά με νοσταλγία, και τη νέα κατάσταση που δημιούργησε η οικονομική τραγωδία που περνά η Ελλάδα. Του είπε το πρόβλημά του…

Ο φίλος του, καθηγητής Οικονομικών σε ξένο Πανεπιστήμιο, πήρε στυλό και χαρτί. Έβαλαν κάτω τα ποσά που χρωστούσε, τα επιτόκια, τη δόση, και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι με βάση το μειωμένο εισόδημά του θα μπορούσε να γλιτώσει τα διαμερίσματα, για τα οποία είχε ήδη δώσει τα τελευταία πέντε χρόνια σχεδόν 100 χιλιάδες ευρώ, πέραν του αρχικού ποσού που κατέβαλε στην τράπεζα. Το συμπέρασμα του φίλου του οικονομολόγου ήταν ότι έπρεπε να βρει μία τράπεζα ή παρατράπεζα ή κάποιον τοκογλύφο, που θα του δάνειζε τα ποσά για να ξεπληρώσει τις τράπεζες. «Ο στόχος σου», τον προειδοποίησε, «πρέπει να είναι ένα χαμηλό επιτόκιο, άρα αυτόματα αποκλείονται οι τράπεζες».

Για να μην πολυλογώ και χάνετε τον χρόνο σας, ο καθηγητής του πρότεινε να καταφύγει σε τοκογλύφο. «Βρίσκονται», του είπε, «σε χειρότερη κατάσταση από τις τράπεζες, διότι δεν δανείζεται κανείς πιά, εκτός ολίγων χαρτοπαικτών και φανατικών του ιπποδρόμου».

Ένιωσε απαίσια, αλλά από την μία στιγμή στην άλλη γεννήθηκε μία ελπίδα ότι θα έσωζε τα διαμερίσματα, για τα οποία είχε ξοδέψει μία μικρή περιουσία και ένα κομμάτι της ζωής του. Συναντήθηκε με τον τοκογλύφο στην οδό Χρήστου Λαδά. Ο τοκογλύφος δεν έκρυψε τα λόγια του. Του έδωσε μία κόλλα χαρτί στην οποία ανέφερε πως του προσφέρει το ποσό που χρειαζόταν, με επιτόκιο 3,5%. Και στην περίπτωση που αδυνατούσε να πληρώσει, ο τοκογλύφος θα έπαιρνε τα διαμερίσματά του… Ούτε δικαστήρια, ούτε καυγάδες, ούτε παρεξηγήσεις…

Του ζήτησε ένα μήνα διορία για να πάρει τελική απόφαση…

Την περασμένη Παρασκευή του τηλεφώνησα. Συζητήσαμε ξανά το θέμα. Τον βρήκα σε αθλία ψυχολογική κατάσταση. Μόλις είχε επιστρέψει από τον καρδιολόγο. Για το διαμέρισμα στο νησί είχε λάβει ήδη την τρίτη επιστολή από την τράπεζα. Και για το διαμέρισμα στην Αθήνα είχε χρήματα για να καλύψει ακόμα μία δόση…

Η κατάστασή του δεν είναι διαφορετική από τις προσωπικές τραγωδίες πολλών Ελλήνων. Χιλιάδες συνάνθρωποί μας έχουν δει τη ζωή τους να γυρίζει ανάποδα τους τελευταίους 16 μήνες, από την ημέρα δηλαδή της απόφασης του σημερινού πρωθυπουργού να παραδώσει τα κλειδιά της χώρας στους δανειστές της. Κάποιοι ξενιτεύθηκαν αναζητώντας την ελπίδα που σκότωσαν όσοι αποφάσιζαν για τις τύχες της χώρας, κάποιοι επέστρεψαν στα χωριά τους, μερικοί αυτοκτόνησαν μη αντέχοντας τον διασυρμό… Η αυτοκτονία δεν είναι λύση.

Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, οι επιλογές για τις Ελληνίδες και τους Ελληνες δεν είναι πολλές. Δεν πρέπει να αφήσουμε να μας παρασύρει η πίκρα, η απογοήτευση και ο θυμός για τους ανίκανους πολιτικούς που κατέστρεψαν την πατρίδα μας. Πρέπει να παλέψουμε για την Ελλάδα, για τα παιδιά μας, για τους εαυτούς μας. Και μέχρι να τα καταφέρουμε πρέπει να γνωρίζουμε ότι το κόστος και οι απώλειες για τον καθένα μας θα είναι ακόμα μεγαλύτερες. Όπως και να ‘χει, να θυμάστε δύο πράγματα:

– Οι πολιτικοί που δημιούργησαν τα μύρια προβλήματα στον ελληνικό λαό, δεν έχουν τις ικανότητες που απαιτούνται για να τα επιλύσουν, και

– Δεν είναι δυνατόν, οι λύσεις για τη χώρα μας να είναι μόνο αυτές, που προτείνουν οι δανειστές μας…

29 ΣΧΟΛΙΑ

 1. – Οι πολιτικοί που δημιούργησαν τα μύρια προβλήματα στον ελληνικό λαό, δεν έχουν τις ικανότητες που απαιτούνται για να τα επιλύσουν, και

  – Δεν είναι δυνατόν, οι λύσεις για τη χώρα μας να είναι μόνο αυτές, που προτείνουν οι δανειστές μας…

  Κε Ιγνατίου θα συμφωνήσω απόλυτα και με τις δύο τελευταίες προτάσεις σας. Όμως με την προτροπή σας «Δεν πρέπει να αφήσουμε να μας παρασύρει η πίκρα, η απογοήτευση και ο θυμός για τους ανίκανους πολιτικούς που κατέστρεψαν την πατρίδα » δυστυχώς δεν μπορώ να συμφωνήσω. Όχι γιατί απ τη φύση μου είμαι έτσι (το αντίθετο θάλεγα) αλλά γιατί με έκαναν …
  Η πίκρα μας έχει ήδη χτυπήσει τη πόρτα αφού άλλος λιγότερο άλλος περισσότερο έχουμε το κομμάτι της ευθύνης, έστω και μόνο για τις επιλογές μας στις κάλπες διαχρονικά, εκτός της όποιας πιθανής μικρής ή μεγάλης συμμετοχής μας στο περιβόητο «όλοι μαζι τα φάγαμε» .
  Η απογοήτευση υπάρχει απ την διαπιστωμένη πεποίθηση ότι, κανένας απ τους 300 ούτε ο πολιτειακός άρχων είναι ικανοί να διαχειριστούν κρίσεις και ιδιαίτερα τέτοιου μεγέθόυς.Η Ελλάδα του «όλοι ενωμένοι» μπορστά στο κοινό εχθρό υπάρχει μόνο σε σελίδες ξεθωριασμένων εντύπων της εποχής του ’40.
  Όσο για την οργή, όταν βλέπεις να χάνεται το σπίτι σου ,να βλέπεις όλα όσα αυτά τα χρόνια έχτισες σαν άτομο, σαν οικογένεια, σαν δουλεια, σαν μέλλον δικό σου και ιδιαίτερα των παιδιών σου να καταρρέουν, τότε η μόνη λογική αντίδραση, πριν ξεκινήσεις πάλι απ την αρχή, είναι ο θυμός και η οργή γιατί τώρα ξέρεις δεν οργίζεσαι γενικά και αόριστα , η οργή και ο θυμός έχουν αυτή την ώρα και σχήμα και μορφή και στόχο και ονοματεπώνυμο. Αν δεν οργιστείς, αν δεν θυμώσεις τότε δεν θάσαι ενταξει με τον εαυτό σου και δεν θα μπορείς να δεις καθαρά την επόμενη μέρα και με καθαρό το μυαλό και απαλαγμένος πια απ τα παραπάνω συναισθήματα (πίκρα, απογοήτευση,οργή) να βρείς λύσεις «πέρα απ’ αυτές που προτείνουν οι δανειστές μας»

 2. Η γνώμη σας είναι εν γένει πολύ έγκυρη και σας διάβασα με πολύ προσοχή. Τι προτείνετε όμως σε έναν νέο που υποαμείβεται (στα όρια ή και κάτω της επιβίωσης, όχι της αξιοπρέπειας)ή επίκειται να απολυθεί? Πλην του εξωτερικού εννοώ.
  με ειλικρινή εκτίμηση.

 3. Κε Ιγνατίου, μας μελαγχολήσατε και μας στεναχωρήσατε. Δυστυχώς όμως περιγράφετε την πραγματικότητα, η οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι χειρότερη. Αμέτρητες προσωπικές τραγωδίες. Και αίμα. Δυστυχώς πολλοί νεκροί από αυτοκτονίες. Άνθρωποι διπλανοί μας. Κυρίως ΑΝΘΡΩΠΟΙ. Γιατί αυτοί που δεν φέρουν αυτό τον προσδιορισμό, δεν αυτοκτονούν. Ειδικά στην Ελλάδα.
  Σχετικά με τις δύο τελευταίες επισημάνσεις σας στο τέλος του κειμένου σας :
  – Λέτε το αυτονόητο, που αποδέχεται το σύνολο του Ελληνικού λαού. Πρόσφατο άρθρο των FINANCIAL TIMES αναφέρει «μήπως είναι καλύτερη η χρεωκοπία της Ελλάδας, ώστε αυτή να απαλλαγεί από το πολιτικό προσωπικό της ;». Σε αυτό το σημείο φτάσαμε. Γνωρίζουμε άπαντες ότι οι κυβερνώντες λειτουργούν πλεον απολυταρχικά και για καθαρά ίδιον συμφέρον. Δείτε τι έγινε χθές στο Σύνταγμα. Πασχίζουν για την επιβίωσή τους. Χωρίς την πολιτική, είναι ο καθένας τους ατομικά, πολύ χειρότερος από τον μέσο Έλληνα.
  Σήμερα στο περιοδικό «ΕΠΙΚΑΙΡΑ», που το εκδίδει ο Όμιλος Λιβάνη (έχει μεγάλη σημασία αυτό), αποδεικνύεται με ντοκουμέντα ο ρόλος του ΓΑΠ και για ποιό λόγο ήρθε στην εξουσία. Δεν εξεπλάγη ουδείς πιστεύω. Η μεγαλύτερη επένδυση των τελευταίων ετών, ο αγωγός φυσικού αερίου, που θα έφερνε ΕΤΗΣΙΩΣ μεγάλα έσοδα στη χώρα μας, που θα δημιουργούσε μόνιμες θέσεις εργασίας (με απάλλειψη ισόποσων θέσεων ανεργίας)και θα θωράκιζε τη χώρα μας από επεκτατικές βλέψεις των γειτόνων μας, θάφτηκε πρός όφελος των Ηνωμένων Πολιτειών και εις βάρος της χώρας μας. Και θάφτηκε και από τα ΜΜΕ, που εξυπηρετούν πολιτικά συμφέροντα και εξαρτούν την επιβίωσή τους από το πόσες κρατικές διαφημίσεις θα τους δοθούν.
  Σήμερα πέθανε ο Steve Jobs και το διαδίκτυο έχει κατακλεισθεί από μηνύματα για την απώλειά του. Η συγκίνηση και ο θαυμασμός για κάποιον τόσο μακρινό μας Αμερικανός υπήκοος), οραματιστή, πρωτοπόρο και πετυχημένο μας οδηγεί σε αναπόφευκτες συγκρίσεις. Για πόσους από τους πολιτικούς της σημερινής κεντρικής σκηνής της χώρας μας, η μελλοντική απώλειά τους (ουδείς άφθαρτος) είναι δυνατόν να κινητοποιήσει ελάχιστη συγκίνηση μπροστά στην απώλεια τους. Ποιός από αυτούς θα μας λείψει; Πιστεύω για κανένα, πλήν ίσως του πρώην Προέδρου κ. Κωστή Στεφανόπουλου.
  – Φυσικά και δεν είναι αυτές οι μόνες λύσεις. Γνωρίζουμε άπαντες ότι υπάρχουν κι αλλού πρόθυμες πορτοκαλιές που κάνουν καλύτερα πορτοκάλια. Εκτός αν κάποιος θεωρεί ότι το καλύτερο οικόπεδο του πλανήτη, η Ελλάδα, δεν έχει τίποτα να δώσει ώστε να έλθει πλούτος, δεν έχει ίδιο πλούτο και δεν ενδιαφέρει επενδυτικά και γεωπολιτικά κανένα.
  Και πάλι συγχαρητήρια

  Με εκτίμηση
  Αλέξανδρος Γεωργίου

 4. αγαπητε κυριε Ιγνατιου, με θλιβει και με συγκινει το αρθρο σας…ακομη στην κυπρο δεν φθασαμε σε αυτο το εσχατο σημειο…το 1971 σπουδαζα στην αθηνα και ο κοσμος ζουσε πολυ καλυτερα απο ο,τι τωρα,41 χρονια μετα και που ηδη η ελλαδα μετρα τριαντα χρονια στην ευρωπαϊκη ενωση…ο,τι εχει συμβει ειναι εσχατη προδοσια, κυριολεκτικα και αναρωτιεμαι γιατι να μην στηθει εκτελεστικο…εστω κατεργα και να καμει ο λαος ερανο να τους αγορασωμε τις ματσες ( ματσα = βαρια)…δυστυχως και το αλλο ελληνικο κρατος, η κυπρος, ειναι στα προθυρα…και συ λαε βασανισμενε μην ξεχνας….
  λυσεις υπαρχουν, ηγεσιες δεν υπαρχουν…..

 5. Οι πολιτικοί που δημιούργησαν τα μύρια προβλήματα στον ελληνικό λαό, δεν έχουν τις ικανότητες που απαιτούνται για να τα επιλύσουν, και

  – Δεν είναι δυνατόν, οι λύσεις για τη χώρα μας να είναι μόνο αυτές, που προτείνουν οι δανειστές μας…

  Συμφωνω απολυτα μαζί σου…
  Σ΄ αυτο που θα με βρεις αντιθετο ειναι στο να μην με παρασυρει ο θυμος… θελω πια να με παρασυρει ο θυμος, θελω να κοψω το γελιο σε καθε ανικανο πολιτικο, οπως μου το εχουν κοψει κι εμενα εδώ και δυο χρονια… θελω να τους προσφερω την ιδια πικρα, απογοητευση και πονο που εγω αισθανομαι, θελω να τους δω να υποφερουν… μονο ετσι θα ηρεμησω…

 6. ΟΠΟΤΕ ΤΥΧΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΩ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΣΑΣ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΟΤΙ ΜΑΣ ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ. ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙΦΗΜΑ ΕΞΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ ΑΠΟΡΩ. ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΣΑΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΚΑΠΟΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ. ΤΙ ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑΤΕ ΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΧΩΡΑ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΦΥΓΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΜΑΣ??? ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ » ΑΝ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΦΗΝΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΝΑ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΊΖΑΤΕ ΩΣ ΠΡΑΞΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ??? «

 7. Κυριε Ιγνατιου,

  Κατανοω το προβλημα του φιλου σας,αλλα να ξερετε πολλοι θα ηθελαν να αντιμετωπιζουν τετοια προβληματα,δηλαδη πως θα σωσουν 2-3-4 διαμερισματα.Αλλοι εχουν σοβαροτατα προβληματα,οπως πχ πως θα πανε στο συσίτιο εαν εχουν απεργια τα λεωφορεία( ισως δεν ειναι περιττο να αναφερω οτι επιβιβάζονται ως λαθρεπιβάτες).

  Η ιστορια σας παντως εχει πολλα λαθη:πρωτη φορα στην ζωη μου ακουω τοκογλυφο να προσφερει επιτοκιο χαμηλοτερο της τραπεζας,και αυτο για να παρει σπιτια που εχουν περισσοτερο συναισθηματικη παρα χρηματικη αξια (στις μερες μας τα σπιτια ειναι μεσο αφαιμαξης και οχι περιουσια),και αυτο θα το καταφερει παρακαμπτωντας τις υποθηκες της τραπεζας (mission impossible?).

 8. Κυριε Ιγνατιου
  Πολυ ωραιο και χαρακτηριστικο το παραδειγμα σας.Δυστυχως ομως δεν ειναι το μοναδικο.Αυτο που θαθελα να συμφωνησω μαζι σας και να υπερθεματισω ειναι οι δυο επισημανσεις που κανετε στο τελος

 9. Μιχάλη είσαι μία ευχάριστη έκπληξη σε αυτή την άσχημη εποχή.’Εκανα το λάθος,επειδή συνεργάζεσαι με το mega,να πιστέψω ότι είσαι ένας από αυτούς.Χαίρομαι ειλικρινά που το διαδίκτυο μου έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσω έναν ΕΛΛΗΝΑ.Σ’ευχαριστώ,ελπίζω να σε γνωρίσω κάποια στιγμή,θα είναι για μένα κέρδος,ελπίζω να σου δώσω κάτι από την ψυχή μου,δεν έχω τις γνώσεις σου ούτε την κατάρτισή σου….

 10. Δυστυχώς οι ίδιοι άνθρωποι που οδήγησαν τη χώρα μας σε αυτό του χάλι, ανέλαβαν και να την σώσουν. Νομίζω ότι μας σώζει μια ολική καταστροφή, όμως επαναλαμβάνω ολική, που να καταστραφούμε ΟΛΟΙ, να μην γλιτώσει ούτε η ανέντιμη καθεστηκυία τάξη της χώρας που μας οδήγησε εδώ.
  Ευχαριστώ.

 11. Φ.Κ.
  Συμφωνω με τον Βαγγελη που αναφερεται στο προβλημα του φιλου σας να σωσει τα διαμερισματα του.
  Φυσιολογικο να στεναχωριεται πως θα χασει την περιουσια του, αλλα σαν μισθωτος θα επρεπε να γνωριζει τους ορους του παιχνιδιου. Οσον αφορα τους πολιτικους μας, εικονα μας ειναι ,και οπως πολυ επιτυχημενα χαρακτηρισε τον λαο μας, ο κος Δημου προσφατα, ειμαστε εθνος αναρχικοκατσικλεφτων. Τετοιοι ειναι και οι πολιτικοι μας στο διηνεκες.

 12. Συγχαρητήρια για το άρθρο και κύρια για τα συμπεράσματα. Επειδή σας παρακολουθώ ανελλιπώς στην πρωινή σας ανταπόκριση, θα ήταν δυνατόν να ακούμε το δημοσιογράφο και το ρεπορτάζ(εσας δηλαδή), χωρίς τις λαϊκίστικες κορώνες του αγανακτισμένου (πάντα κατά των ξένων)παρουσιαστή, αφού στόχος του είναι να μην ενημερώνεται ο πολίτης, αλλά να σέρνεται πίσω από τους γνωστούς πολιτικούς που αυτός συνεχώς εκθειάζει; Για όλη αυτή τη δυστυχία μας, μόνοι ένοχοι οι δανειστές μας;

 13. Αυτό που «δεν είναι δυνατόν» κε Ιγνατίου είναι το ότι ακόμη δεν έχετε συνειδητοποιήσει πως οι λύσεις που εφαρμόζονται δυστυχώς δεν είναι οι λύσεις που προτείνουν οι δανειστές μας.

 14. ok όλα κατανοητά και προσωπικά τα ξέρω απο 1ο χέρι.
  Αρκετοί απο εμάς είμαστε στην ίδια απόγνωση.
  Μια άπλη λύση δεν είναι, να πουλήσει το εξοχικό για να σώσει τη πρώτη κατοικία?
  όλοι χαμένοι είναι, ακόμη κι αυτοί που δεν έχουν ακίνητα. ε, αυτός ας χάσει τις «διακοπές» του…
  επίσης να μας δώσετε στοιχεία του τοκογλύφου…επιτόκιο 3,5%!!!!

 15. «Ανακεφαλαιοποίηση Τραπεζών: “Δεν υπάρχει σχέδιο από κανέναν για τπτ”, -ΠΠ έφα»

  To ΠΑΣΟΚ εχει καταρρευσει… !

  Δεν υπαρχει… οταν βγαινει η Μιλενα και “τη λεει” στο Μισελ !! Χαχαχαα! Ποια, σε ποιον??

  Η ΝΔ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ…. πουθενα.

  Βλεπω τωρα ΣΚΑΙ και μιλανε για 7 κομματικη Βουλη!!! Χαχαχα! Χωρις Θοδωρα !…

  Ωραια θα ειμαστε !!! 7 κομματα, ΜΙΑ ΓΚΕΣΤΑΠΟ, Χωρις Εθνικη Κυριαρχια.. Τα Οικονομικα ολα σε Γερμανοτσολιαδες.

  Κουρεμενοι, Ξυρισμενοι, γυαλισμενοι… αρωματισμενοι… (: Γεια σου, ρε, ΠΠ, αστείρευτε!!!)

  Δεν υπαρχει σχεδιο απο κανεναν για τπτ. Ολα ειναι στα χαρτια.. οι Αμερικανοι θα τους την πεσουν.. ΕΜΕΣΑ !! δεν θα παιξουν το πολιτικο παιχνιδι των Ευρωπαιων. Το εκαναν και το 2008.. Μας περασαν την πατατα απο το 2005… και “εμεις” την πηραμε !!! ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ… τωρα τι θα κανουν ?? θα αφησουν παλι να πληρωθουν ασφαλιστρα να ΞΑΝΑκαταρρευσουν?* Ήδη τρωνε φαπες οι Τρεπεζες.. και το ευρω 1.32 ! χαχαααα…

  ———————-
  * Εννοεί ότι οι τράπεζές τους θα ΑΝΑΓΚΑΣΘΟΥΝ να πληρώσουν τα CDS που έχουν πουλήσει στους δανειστές τής Ελλάδας, αφού θα υπάρξει “πιστοτικό γεγονός” = ΠΤΩΧΕΥΣΗ/ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ/DEFAULT της χώρας. Γι’ αυτό ήρθε και ο υπουργός τους των οικονομικών στην Πολωνία. Οι Αμερικανοί θέλουν να κόψει η ΕΚΤ χρήμα, όπως έκανε και κάνει η δικιά τους FED, και να το “σπρώξει” στην Αγορά. Αυτό, ΟΜΩΣ, δεν το θέλουν οι Γερμανοί, γιατί δεν θέλουν να υποτιμηθεί από τον ποληθωρισμό το ευρώ και, ΑΡΑ, οι οικονομίες τους, το μπαγιόκο, το κεφάλαιο, οι αποταμιεύσεις, το πλεόνασμα, που έχουν μαζέψει τόσα χρόνια. Όλοι μιλάνε και μιλάνε και δεν λένε τίποτα περί αυτού, που είναι και το κεντρικό διακύβευμα, και πολιτικό και οικονομικό και ιδεολογικό και, -άμα λάχει, να ‘ουμ’, Ναούμ, και φιλοσοφικό. ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΤΟΥΣ ΓΙΝΕΤΑΙ, υπουργάρες, διαμορφωτές γνώμης και το 99% των οικονομολογο_αστρολόγων, όπως φωνάζει και ο ΠΠ. Γιατί, τόσα χρόνια, το καράβι πήγαινε μόνο του, με τον αυτόματο πιλότο, και αυτοί το έπαιζαν και καπεταναίοι ολκής. Έ, μόλις έπιασε “καιρός”, αγριάδα και βοριάς, σήκωσαν χέρια πόδια ψηλά…)

  Ανάγνωση ΚΑΙ θέαση (έχει ωραίες γελοιογραφίες) υπολοίπου:
  http://gkdata.wordpress.com/2011/10/06/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%B6%CF%8E%CE%BD-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CF%85%CF%80%CE%AC%CF%81/#more-5842

  Ανάγνωση του υπολοίπου…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here