Σελαχεντίν Ντεμιρτάς: Το νέο πρόσωπο της τουρκικής πολιτικής σκηνής

0
10

Η μεγάλη έκπληξη των εκλογών της Κυριακής, ήρθε από το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το οποίο με ποσοστό που αγγίζει σχεδόν το 13% εισέρχεται δυναμικά για πρώτη φορά στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, ενώ αναμένεται να καταλάβει έως και 79 κοινοβουλευτικές έδρες, ανατρέποντας το μέχρι σήμερα πολιτικό σκηνικό.

Ο αρχηγός του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς από το Ντιγιαρμπακίρ θωρείται από πολλούς ένας ανερχόμενος, νέος πολιτικός με προοδευτικές ιδέες, ο οποίος αναμένεται να απασχολήσει έντονα τα επόμενα χρόνια την τουρκική πολιτική σκηνή. Το ΗDP προεκλογικά τάχθηκε κατά των σχεδίων του Ερντογάν για μετάβαση σε προεδρικό σύστημα, κάτι το οποίο αύξησε ραγδαία την απήχησή του στους τούρκους ψηφοφόρους.

Ένα νέο πολιτικό σκηνικό διαμορφώνεται

Σύμφωνα με το διευθυντή της τουρκικής σύνταξης της DW, Μπάχα Γκιούνγκερ είναι η πρώτη φορά από το 2002 που το ΑΚP χάνει την κυβερνητική πλειοψηφία, γεγονός που αναμένεται να δημιουργήσει μια νέα φάση εσωπολιτικών αναταραχών.

Για τον Γκιούνγκερ το μήνυμα που έστειλε χθες το τουρκικό εκλογικό σώμα είναι σαφές: Υπάρχουν δύο ξεκάθαροι χαμένοι και ένας νικητής. Ο μεγάλος χαμένος είναι καταφανώς ο παντοδύναμος μέχρι σήμερα Ερντογάν και μαζί του το συντηρητικό, ισλαμικό ΑΚP. Αδιαμφισβήτητος νικητής είναι ο Ντεμιρτάς, κάτι που προκαλεί έντονη δυσαρέσκεια στους κόλπους του AKP, μιας και εκ των πραγμάτων ανακόπτει την σχεδιαζόμενη ευρεία αναθεώρηση του τουρκικού Συντάγματος. Μαζί όμως με τον Ερντογάν οι τούρκοι ψηφοφόροι τιμώρησαν και τoν πρωθυπουργό της χώρας Νταβούτογλου, διάδοχο του Ερντογάν, για τις ακραίες πολιτικές του επιλογές, χρησιμοποιώντας ως επί το πλείστον τη θρησκεία για επίτευξη πολιτικών στόχων.

Από την άλλη πλευρά το σημαντικό ποσοστό που απέσπασε το φιλοκουρδικό κόμμα δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε θριαμβολογία. Το HDP δεν πρέπει να επαναπαυθεί στις δάφνες του, αλλά απεναντίας να αποδείξει στην πολιτική πράξη τις δημοκρατικές ιδέες τις οποίες πρεσβεύει.

Πηγή: Deutsche Welle

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here