Σενάρια «ψυχρού» πολέμου ανάμεσα σε Ρωσία – ΝΑΤΟ

0
3

 

Ότι εφαρμόζει «σενάρια» κληρονομημένα από τον Ψυχρό Πόλεμο, κατηγόρησε η Ρωσία το ΝΑΤΟ, αφού η Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ατλαντικής Συμμαχίας κάλεσε τους «συμμάχους» να είναι έτοιμοι να απαντήσουν στην «εν δυνάμει απειλή» που προέρχεται από τη Μόσχα.

«Η Συμμαχία περνάει σε σενάρια ασφαλείας που ανήκουν στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου (…) και μας καλεί ουσιαστικά να επιστρέψουμε στο παρελθόν», δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στο ΝΑΤΟ Αλεξάντρ Γκρούτσκο, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ροσίσκαγια Γκαζέτα.

«Δεν έχουμε ξεμπερδέψει μ’ αυτή την τάση για επιδείνωση των σχέσεών μας», πρόσθεσε υπογραμμίζοντας πως «η Συμμαχία συνεχίζει την πολιτική ‘περιχαράκωσης’ της Ρωσίας παρά το γεγονός ότι κάνει παράλληλα εκκλήσεις για πολιτικό διάλογο».

Ο όρος «περιχαράκωση», κληρονομημένος από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, αναφέρεται στην πολιτική που ασκούσε η Ουάσινγκτον για να αντιταχθεί στη σοβιετική επιρροή.

Είχαν προηγηθεί οι προειδοποιήσεις του Αμερικανού Μάικλ Τέρνερ, προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, για μια «πραγματική και σοβαρή» πρόκληση προερχόμενη από τη Ρωσία.

Το ΝΑΤΟ «δεν έχει άλλη επιλογή παρά να εξετάσει ως εν δυνάμει απειλή το ενδεχόμενο μιας επιθετικής δράσης της Ρωσίας εναντίον ενός μέλους της Συμμαχίας και να υιοθετήσει κατάλληλες και αναλογικές απαντήσεις», αναφέρουν στη δήλωση που υιοθέτησαν ομόφωνα οι 250 κοινοβουλευτικοί των 28 μελών της Συμμαχίας που συνεδρίασαν στα Τίρανα.

Σύμφωνα με τον Γκρούτσκο, «το ΝΑΤΟ αισθάνεται άβολα απουσία ενός μεγάλου αντιπάλου», η εικόνα του οποίου «χρησιμοποιείται για να επιστρέψει η Συμμαχία στο διεθνές πολιτικό προσκήνιο» και για να πείσει την Ευρώπη ότι το ΝΑΤΟ είναι ο μοναδικός οργανισμός ικανός να διασφαλίσει την ασφάλειά της.

«Είναι μια εσκεμμένη πολιτική που έχει στόχο να αποδείξει ‘τη σημασία’ του ΝΑΤΟ (…) και να κάνει τους Ευρωπαίους να δαπανούν για την άμυνά τους και να αγοράζουν αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό», τόνισε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here