ΣΕΤΕ: Το Brexit φέρνει νέα δεδομένα στον ελληνικό τουρισμό

0
9

 

Νέες συνθήκες και δεδομένα για τον τομέα του ελληνικού τουρισμού, τόσο σε βραχυπρόθεσμο, όσο και σε μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, δημιουργεί η απόφαση του Brexit, όπως επισημαίνει ο ΣΕΤΕ σε σχετική του ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, καταλυτικό ρόλο, σε κάθε περίπτωση, θα διαδραματίσει η ισοτιμία λίρας-ευρώ αλλά και η τυχόν αρνητική εξέλιξη στο ΑΕΠ της Βρετανίας.
Ενδεχόμενα μεγάλη διολίσθηση του βρετανικού νομίσματος ή και πτώση του ΑΕΠ, θα επιδράσει αρνητικά, τόσο στις αφίξεις, όσο και στη μέση κατά κεφαλή δαπάνη σε ευρώ, άρα, πολλαπλασιαστικά και στα συνολικά έσοδα του ελληνικού τουρισμού από τη βρετανική αγορά, η οποία, καθίσταται ανταγωνιστικότερη για ταξίδια Ευρωπαίων προς αυτήν.

Με δεδομένο ότι λόγω του κλίματος που διαμορφώνεται στη Βρετανία και της νέας ισοτιμίας αναμένονται άμεσες μεταβολές στην ταξιδιωτική και καταναλωτική συμπεριφορά των Βρετανών τουριστών, ενδέχεται να επηρεαστούν αρνητικά οι αφίξεις και τα έσοδα, πρωτίστως στο προϊόν ήλιος και θάλασσα, αφού σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του ΣΕΤΕ, σημαντικό μερίδιο των κρατήσεων γίνονται τελευταία στιγμή (έως και έναν μήνα προ της αναχώρησης), δηλαδή εντός Ιουνίου και Ιουλίου-Αυγούστου.

Ωστόσο, εάν αυτό συμβεί, τότε ενδέχεται να επηρεαστούν αρνητικά και οι κρατήσεις τελευταίας στιγμής και για άλλες μορφές ταξιδιών αναψυχής, όπως ο τουρισμός πόλεων και ο πολιτιστικός τουρισμός, αλλά και η αγορά συνεδρίων, εταιρικών συναντήσεων και ταξιδιών κινήτρων.

Παράλληλα, όσο θα εξελίσσεται η διαδικασία αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ και θα προχωρούν οι αναμενόμενες διαπραγματεύσεις για τη σχετική συμφωνία μεταξύ των δύο μερών, θα προκύπτουν νέα δεδομένα για τις αλλαγές που θα επέλθουν στη δομή και στον τρόπο λειτουργίας της βρετανικής τουριστικής αγοράς, μίας εκ των μεγαλύτερων και σημαντικότερων για την παγκόσμια αγορά τουρισμού και ταξιδιών.

Μέσω του SETE Intelligence, συλλέγονται, αξιολογούνται και αναλύονται όλα τα εισερχόμενα στοιχεία, προκειμένου να υπάρξει σύντομα μία όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη εικόνα γι’ αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση, για τα πιθανά σενάρια της επόμενης ημέρας και για τους κινδύνους και τα προβλήματα που μπορεί να ενέχει για τον ελληνικό τουρισμό.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι Βρετανοί πολίτες θα συνεχίσουν να επιλέγουν τη χώρα μας, αναγνωρίζοντας το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών και εμπειριών που προσφέρουν η Ελλάδα και οι επαγγελματίες του τουρισμού», καταλήγει ο ΣΕΤΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here