Σεξισμός και χυδαιότητα στο «Star Academy»

2
37

 

Η πατρότητα της φράσης αποδίδεται στον Γιώργο Ζαμπέτα. Κάποτε ζήτησαν τη γνώμη του για μια εκκολαπτόμενη σταρ του λαϊκού πενταγράμμου. Αφού την άκουσε, είπε το ανεπανάληπτο:

– Από φωνή, μ**νί. Αλλά από μ**νί, «φωνάρα» !

Το παραπάνω αξιολογικό κριτήριο ερμηνείας… τραγουδιού είχε στο νου του, ως φαίνεται, ο «πρόεδρος» της κριτικής επιτροπής στο διαβόητο talent (sic) show, «Star Academy» της 22-4-2017, όταν κλήθηκε δια της (διπλά προσμετρούμενης) ψήφου του να αποφασίσει για την αποχώρηση διαγωνιζόμενου από το show, έχοντας να επιλέξει ανάμεσα σε μία σχετική και μία απόλυτη μετριότητα – αγόρι και κορίτσι, αντίστοιχα. Λεπτομέρεια: το κορίτσι ήταν ξανθό και – κατά την άποψη, τουλάχιστον, του προέδρου – γενικώς ευειδές!

Αν άκουσα καλά (γιατί, πιθανόν είναι να με γέλασαν τ’ αυτιά μου) ο «ποιοτικός», ο «ασυμβίβαστος», ο αδιαπραγμάτευτα «αντισυμβατικός» πρώην σημαίνων μουσικοσυνθέτης και λάτρης του Βάγκνερ είπε πως, αν είχε ερεθιστεί η ακοή του από τις φωνητικές ερμηνείες, ίσως έδινε ευνοϊκή ψήφο στο αγόρι. Όμως, ελλείψει αμφίπλευρου ακουστικού ερεθισμού, επέλεξε με βάση το «οπτικό» ερέθισμα και μόνο, ψηφίζοντας τελικά υπέρ της παραμονής της κοπέλας στο show. Με άλλα λόγια, το αγόρι μειοδοτούσε de facto λόγω φύλου και παρουσίας. Η επιτομή του σεξισμού!

Σημειώνουμε ότι, στην ίδια εκπομπή, μία εκ των κριτών (η μόνη, τελικά, που έχει επιδείξει επίπεδο, και απορώ πώς βρέθηκε μέσα σ’ αυτό το κακόγουστο πανηγύρι!) αρνήθηκε ακόμα και απλά να βαθμολογήσει άλλον διαγωνιζόμενο ο οποίος, σε πρόσφατο σεξιστικό παραλήρημά του, καταφέρθηκε εναντίον συν-διαγωνιζομένου κάνοντας χρήση των αθλιότερων, ελεεινότερων και χυδαιότερων εκφράσεων που έχουν ποτέ ακουστεί στην ελληνική τηλεόραση!(*)

Η εμπορική φιλοσοφία κάποιων τηλεοπτικών μέσων είναι μάλλον προφανής: Η ευτέλεια «κάνει νούμερα» και φέρνει χρήμα. Η χυδαιότητα, το ξέσκισμα, η ανθρωποφαγία, ακόμα και ο σεξισμός στη χειρότερη εκδοχή του (πού είναι ο περιβόητος αντι-ρατσιστικός νόμος, οέο;) πουλούν. Φυσικά, πάντα σε συνάρτηση με το μέσο επίπεδο του τηλεοπτικού κοινού – και, εν επεκτάσει, του ίδιου του λαού…

Κατά τα άλλα, μοναδική παθογένεια και κορυφαίο πρόβλημα στην ιδιωτική τηλεόραση ήταν το «συστημικό» Mega, ο «αντιπαθητικός» Πρετεντέρης, και κάτι λίγα ακόμα που ξεχνώ…

(*) http://www.aixmi.gr/index.php/jefyge-paikths-sto-star-academy/

Πηγή: costas-athens.blogspot.gr

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Κ.καθηγητα ,

    Όπως πολύ εύστοχα αναφέρατε «ο «ποιοτικός», ο «ασυμβίβαστος», ο αδιαπραγμάτευτα «αντισυμβατικός»» ο οποίος έχει λόγο στην τηλεόραση και επιρροή στο κοινό που τον ακούει ,παραληρεί χυδαία έχοντας την εντύπωση για τον εαυτό του ότι είναι απελευθερωμένος και ελεύθερος ( ισοπεδωτικός και επικίνδυνος θα έλεγα ) . Συγκεκριμένα όταν πήγε να μιλήσει πάλι στην εκπομπή πρόστυχα καθώς έκρινε μια κοπέλα που είδε ντυθεί αποκαλυπτικά , χωρίς ουσιαστικό νόημα σε αυτό που ήθελε να πει, σταμάτησε λέγοντας με περίσσεια περηφάνεια «θα έλεγα τώρα μια λέξη αλλά είναι νωρίς ακόμα και θα αρχίσετε να φωνάζετε . Αλλά δεν καταλαβαίνω» ,λέει » ένα μέρος του σώματος είναι , γιατί να μην λέμε τα πράγματα με το όνομα τους ; » , διερωτάται περιχαρής σαν να έκανε κατόρθωμα ,σε να έλεγε κάτι μοντέρνο εξω από τα κλισέ. Έχουμε μείνει πίσω μάλλον για αυτόν όσοι δεν μιλάμε πρόστυχα ,δηλαδή δε λέμε τα πράγματα με το όνομα τους όπως ισχυρίζεται. Και ρωτώ , όταν λες κωλ@ρ@ , π**τ@ν@, ψ*λη και π**τσος απευθυνομενος σε μια κοπέλα και σε ένα τηλεοπτικό κοινό ,τότε λες τα πράγματα με το όνομα τους ; Γιατί συνήθως ,κύριε Παπαχρηστου,και διορθώστε με αν κάνω λάθος , αυτές οι λέξεις παραπέμπουν σε βρισιές ,σε προσβολές και αλλά τέτοια ωραία πράγματα.Ποσο ωραία όμως τοποθέτησε μια φιλοσοφημένη και ψαγμένη άποψη του ως αλήθεια ,για την ακούσει ο μπερδεμένος έφηβος και να διδαχθεί καταλλήλως ;ΜΑ δεν τα βάζω με τον συγκεκριμένο άνθρωπο γιατί είναι άνθρωπος και κάνει λάθη ,τα βάζω με εμάς που του δίνουμε την τηλεοπτική δύναμη να γίνεται πρότυπο προς μίμηση και όχι προς αποφυγήν .

    Με εκτίμηση

  2. Κύριοι, αφήστε τα αυτά… γινόμαστε -με όλο το σεβασμό- «γελοίοι» καθώς επιχειρούμε να κρυφτούμε πίσω από το δάκτυλο μας.
    Βγείτε έξω, στην Αθηνα, περπατήστε, νιώσετε την ποιοτική ασφυξία…
    Αν δεν επαναστάτησετε σε αυτά, τότε ο κάθε γελοίος που περιγράφετε (συμφωνώ απόλυτα) θα παίζει το δικό του παιγνίδι (όσο και αν εμείς θα προσπαθούμε να κλείνουμε τις τηλεοράσεις μας) και να βάζουμε όλα τα@@@@ για να μην πουμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here