«Σφίγγει» ο ρωσικός κλοιός γύρω από την Τουρκία

0
4

 

Αμείωτη παραμένει για τρίτη μέρα η ένταση ανάμεσα στην Ρωσία και την Τουρκία, παρά τις προσπάθειες και τις εκκλήσεις των ηγετών των ισχυρών χωρών του πλανήτη για αποκλιμάκωση της αντιπαράθεσης.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι, η Τουρκία οδηγεί σκόπιμα τις σχέσεις των δύο χωρών σε αδιέξοδο, προσθέτοντας ότι αναμένει την απολογία της Τουρκίας για την κατάρριψη του αεροσκάφους.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι η Ρωσία εξακολουθεί να περιμένει μια λογική απάντηση από την Τουρκία σχετικά με τον λόγο για τον οποίο κατέρριψε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ένα ρωσικό αεροσκάφος, προσθέτοντας ότι δεν εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας ούτε την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές τροφίμων από τη χώρα αυτή.

«Εξακολουθούμε να αναμένουμε μια εξήγηση, μια ρεαλιστική εξήγηση από την τουρκική πλευρά», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ έδωσε εντολή στη ρωσική κυβέρνηση να ετοιμάσει μέτρα, περιλαμβανομένου του παγώματος ορισμένων κοινών επενδυτικών σχεδίων με την Τουρκία, σε αντίποινα για την κατάρριψη ενός ρωσικού πολεμικού αεροπλάνου από την Τουρκία.

Είπε ακόμη, σε μια συνάντηση που είχε σήμερα με υπουργούς, πως τα μέτρα θα περιλαμβάνουν περιορισμούς στις εισαγωγές τροφίμων από την Τουρκία.

Στο πλαίσιο αυτό νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει τους ελέγχους του στα γεωργικά προϊόντα και τα τρόφιμα που εισάγονται από την Τουρκία.

«Δεν επιβάλλουμε εμπάργκο», τόνισε παρόλα αυτά ο Πεσκόφ.

«Οι περιορισμοί αυτοί επιβάλλονται εξαιτίας του αυξημένου κινδύνου από διάφορες μορφές εξτρεμισμού. Φυσικά λαμβάνονται επιπλέον μέτρα ελέγχου. Αυτό είναι μάλλον φυσικό, κυρίως αν λάβει κανείς υπόψη του τις απρόβλεπτες ενέργειες της Τουρκίας», εξήγησε ο ίδιος.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα η Τουρκία, απαντά στην αποστολή επιπλέον ρωσικών δυνάμεων στην Συρία και την ανάπτυξη των πυραύλων S-400 με τη μεταφορά τουλάχιστον 20 τεθωρακισμένων στα σύνορα της χώρας με τη Συρία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here