Σφοδρή επίθεση ΣΕΒ στην επιτροπή σοφών για το ασφαλιστικό

0
6

 

  Σφοδρή επίθεση στις εισηγήσεις της επιτροπής σοφών για την επιβολή φόρων στο εισόδημα και την περιουσία υπέρ του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά και της μείωσης μόνο των υψηλότερων συντάξεων κάνει ο ΣΕΒ.

Ο ΣΕΒ προειδοποιεί για τον κίνδυνο αποσύνθεσης της κοινωνίας από την υπερφορολόγηση και ζητά η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού να δώσει τη σημασία που πρέπει στους πυλώνες των επαγγελματικών ταμείων και της ιδιωτικής ασφάλισης.

Στο εβδομαδιαίο δελτίο επισκόπησης των οικονομικών εξελίξεων που εξέδωσε σήμερα, ο ΣΕΒ αναγνωρίζει την ανάγκη εξορθολογισμού του φορολογικού συστήματος και του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, σημειώνοντας ότι οι πολίτες έχουν κατανοήσει την αναγκαιότητα της προσαρμογής – τονίζει ωστόσο, ότι αυτό δεν μπορεί να σημαίνει την εφαρμογή πολιτικών που ακυρώνουν τα κίνητρα για εργασία και την ανάληψη επιχειρηματικής δράσης.

«Πολιτικές που εστιάζουν σε περικοπές μόνο των υψηλότερων συντάξεων – των οποίων οι δικαιούχοι έχουν καταβάλει και τις μεγαλύτερες εισφορές – αποδομούν την αρχή της συνταξιοδοτικής δικαιοσύνης και της ανταποδοτικότητας του συστήματος» σημειώνει ο Σύνδεσμος και προσθέτει:

«Το σημερινό πόρισμα της επιτροπής σοφών για το ασφαλιστικό σύστημα, προτείνει μία εθνική/κοινωνική σύνταξη, που θα χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια και θα επιτελεί το ρόλο ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, συνεπικουρούμενη από μια αναλογική σύνταξη.

Ανησυχούμε σφόδρα όταν διαβάζουμε ότι η μετάβαση στο νέο σύστημα θα απαιτήσει – σύμφωνα με το πόρισμα – την προσφυγή σε νέους φόρους εισοδήματος και περιουσίας στους συνεπείς φορολογουμένους για την βιωσιμότητά του, ως εάν να υπάρχει απύθμενη φοροδοτική ικανότητα σε μία χώρα που δεν αναπτύσσεται και μια κοινωνία που δυσανασχετεί με τον ΕΝΦΙΑ.

Σε κάθε περίπτωση το ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να αναμορφωθεί ριζικά, δίδοντας τη σημασία που αρμόζει στην μη υποχρεωτική ασφάλιση σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα (2ος και 3ος πυλώνας, δηλαδή επαγγελματικά ταμεία και ιδιωτική ασφάλιση).

Ο ΣΕΒ προειδοποιεί επίσης για τον κίνδυνο αποσύνθεσης της κοινωνίας, υποστηρίζοντας ότι πλησιάζουμε με ταχύτητα τα όρια προς την κατεύθυνση αυτή. Όπως επισημαίνει, όταν οι πολίτες, λόγω υπερφορολόγησης, δεν καρπώνονται τα αγαθά των προσπαθειών τους για οικονομική ευημερία και κοινωνική ανέλιξη, απλά και μόνον για να συντηρηθεί ένα σπάταλο και αναποτελεσματικό κράτος, τότε η νομιμοποίηση των μορφών και δομών κοινωνικής οργάνωσης αργά ή γρήγορα καταρρέει και η συνοχή της κοινωνίας τίθεται σε δοκιμασία.

«Δεν είναι δυνατόν να σχεδιάζουμε το μέλλον ανεχόμενοι την αύξηση της ανεργίας στο 27,1% το 2016, όπως προβλέπει το ΔΝΤ. Υπάρχουν όρια τα οποία προσεγγίζουμε με μεγάλη ταχύτητα. Η αποσύνθεση της κοινωνίας πρέπει να αποφευχθεί» καταλήγει το δελτίο του ο ΣΕΒ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here