«Σίγησε» η πένα του Εντουάρντο Γκαλεάνο

0
11

 

Πιο φτωχός ο κόσμος του πνεύματος. Έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα του Πάσχα «η πολιτική φωνή της Λατινικής Αμερικής» ο Ουρουγουανός Εδουάρδο Γκαλεάνο. Έχασε τη μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία 74 χρόνων. Μετείχε ενεργά, μέσω των κειμένων του, σε μαχητικές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της Λατινικής Αμερικής. Μάλιστα, είχε συλληφθεί και εξοριστεί μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ουρουγουάη, το 1973.

Το βιβλίο του «Open Veins of Latin America» («Οι ανοιχτές φλέβες της Λατινικής Αμερικής»), που είχε χαρίσει ο Ούγκο Τσάβες στον Μπαράκ Ομπάμα, θεωρείται το εμβληματικό του έργο και το έγραψε μόλις στα 31 του χρόνια. Ενα έργο που τότε είχε απαγορευτεί από τα στρατιωτικά καθεστώτα της Ουρουγουάης, της Χιλής και της Αργεντινής.

Έντονα πολιτικοποιημένος και μαχητικός, δεν έχανε ευκαιρία να καταθέτει τη δική του ματιά για τον σύγχρονο κόσμο: «Τα κράτη δεν ασχολούνται πλέον με τη διοίκηση και αφοσιώνονται στην αστυνόμευση. Οι πρόεδροι μετατρέπονται σε διαχειριστές ξένων εταιρειών. Οι υπουργοί Οικονομικών είναι καλοί διερμηνείς. Οι βιομήχανοι μετατρέπονται σε εισαγωγείς. Οι πολλοί εξαρτώνται ολοένα περισσότερο από τα περισσεύματα των λίγων. Οι εργαζόμενοι χάνουν τις δουλειές τους. Οι αγρότες χάνουν τη γη τους. Τα παιδιά χάνουν την παιδική τους ηλικία. Οι νέοι χάνουν την επιθυμία να πιστεύουν».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here