Συνεδριάζουν σήμερα οι «28» υπουργοί Εσωτερικών για το μεταναστευτικό

0
6

Τα μέτρα επαναπροώθησης και επιστροφών μεταναστών στις χώρες προέλευσης και το σχέδιο αρχικής μετεγκατάστασης 40 χιλιάδων προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία θα εξετάσουν οι «28» υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε. οι οποίοι συνεδριάζουν σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Στη συνεδρίαση θα συμμετέχουν και οι ομόλογοί τους από βαλκανικές χώρες όπως Τουρκία, Ιορδανία και Λίβανο.

Κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα των σημερινών συνομιλιών θα είναι μεταξύ άλλων, τα μέτρα επιβολής αποφάσεων απέλασης και πίεσης σε τρίτες χώρες να δεχθούν μετανάστες που απελαύνονται.

Υπενθυμίζεται ότι, από χθες έχει τεθεί σε εφαρμογή το δεύτερο στάδιο της ναυτικής επιχείρησης στη Μεσόγειο (επιχείρηση «Σοφία») με στόχο τα δίκτυα διακίνησης. Το δεύτερο στάδιο προβλέπει δυνατότητα εφόδου και κατάληψης σκαφών σε διεθνή ύδατα. Τα αποτελέσματά της δεν αναμένεται να είναι ορατά πριν το τέλος της ερχόμενης Άνοιξης, αφού ο αριθμός των προσφύγων στη θάλασσα μεταξύ Ιταλίας και Λιβύης αυξάνεται σημαντικά πάντα το καλοκαίρι.

Αναφορικά τέλος με το αρχικό πρόγραμμα για τους 40 χιλιάδες πρόσφυγες από Ιταλία και Ελλάδα, οι πρώτες μετεγκαταστάσεις αναμένεται να γίνουν αύριο. Πρόκειται για ομάδα προσφύγων που έφτασαν στην Ιταλία και θα πάνε στη Σουηδία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here