Σύνοδος Κορυφής: Δεν συμφωνήθηκε ο διαμοιρασμός των βαρών της μετανάστευσης

0
6

Τριπλάσια χρηματοδότηση για την έρευνα και διάσωση των μεταναστών στη Μεσόγειο, αποφάσισαν οι ηγέτες της Ε.Ε., στην έκτακτη σύνοδο για το Μεταναστευτικό μετά τις συνεχείς τραγωδίες με θύματα μετανάστες και πρόσφυγες στη Μεσόγειο.

«Θέλουμε να δράσουμε γρήγορα, πράγμα που σημαίνει τον τριπλασιασμό των οικονομικών πόρων της αποστολής αυτής», τόνισε η Άνκελα Μέρκελ, μετά το τέλος της συνόδου.

Όπως είπε ο κ. Γιούνκερ ο προϋπολογισμός της αποστολής θα εξισωθεί με εκείνον της προηγούμενης αποστολής «Μάρε Νόστρουμ».

Επιπλέον τα κράτη αποφάσισαν να συνδράμουν στην προσπάθεια για ετοιμότητα της Frontex στη Μεσόγειο διαθέτοντας σκάφη αεροσκάφη, ελικόπτερα και τεχνογνωσία.

Το σημαντικότερο όμως, είναι αυτό που δεν συμφωνήθηκε, δηλαδή ο διαμοιρασμός των βαρών της μετανάστευσης, σύμφωνα με την πρόταση για προώθηση νόμιμων μεταναστών από τις χώρες εισόδου σε κέντρα φιλοξενίας τρίτων χωρών.

«Υπάρχει ένα πακέτο που θα μας επιτρέψει να έχουμε μια πιο ολική αντιμετώπιση προς το θέμα της νόμιμης μετανάστευσης, όμως δεν ήταν δυνατόν να είμαστε περισσότερο φιλόδοξοι τώρα», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. «Θα ξεκινήσουμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα σε εθελοντική βάση, καθώς δεν έχουμε τα νομικά κείμενα για κάτι περισσότερο. Τα κράτη δεν δεσμεύτηκαν σήμερα, αλλά η εργασία μας θα συνεχίσει τις επόμενες βδομάδες».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here