Σκληρή γραμμή από το Βερολίνο για την τουρκική βίζα

0
2

 

Οι Γερμανοί υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, ντε Μεζιέρ και Μάας αντίστοιχα, διεμήνυσαν ότι η βίζα για Τούρκους που ταξιδεύουν στην Ε.Ε δεν πρόκειται να καταργηθεί εάν η Άγκυρα δεν πληροί τους απαιτούμενους όρους.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle,/ σκληρή γραμμή στο ζήτημα της σχεδιαζόμενης κατάργησης της βίζας για Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην ΕΕ φαίνεται να επιλέγει ο κυβερνητικός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία.

Με σημερινές του δηλώσεις στον δημοσιογραφικό όμιλο Funke, ο χριστιανοδημοκράτης υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ καθιστά σαφές ότι εάν η Τουρκία δεν πληροί τα κριτήρια της συμφωνίας με την Ευρώπη για το προσφυγικό, τότε η βίζα δεν πρόκειται να καταργηθεί.

Αναφορικά με τις πρόσφατες απειλές του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι σε περίπτωση που η ΕΕ δεν προβεί σε κατάργηση της βίζας η Άγκυρα θα ακυρώσει τη συμφωνία για το προσφυγικό, ο Τόμας Μεζιέρ δηλώνει ότι «στην πολιτική δεν θα πρέπει κανείς να εντυπωσιάζεται από δημόσιες απειλές».

«Ξεκάθαρες προϋποθέσεις (…) οι οποίες δεν έχουν εκπληρωθεί»

Ο εκπρόσωπος για θέματα της εσωτερικής πολιτικής στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών Στέφαν Μάιερ απορρίπτει από την πλευρά του την άποψη ότι η Ευρώπη εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την Τουρκία στο πεδίο του προσφυγικού.

Όπως εκτιμά ο ίδιος, η Τουρκία δεν έχει πλέον τόσους πολλούς φίλους και για αυτό το λόγο έχει ανάγκη μια καλή σχέση με την Ευρώπη. «Δεν νομίζω ότι ο Ερντογάν θα έθετε ουσιαστικά αυτή τη σχέση σε κίνδυνο», λέει συμπερασματικά ο Στέφαν Μάιερ.

Την αναγκαιότητα να τηρηθεί συνεπής στάση απέναντι στην Άγκυρα υποστηρίζει και ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας. Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Neue Osnabrücker Zeitung, «δεν πρόκειται να ενδώσουμε σε εκβιασμούς όσο σαματά κι αν κάνει ο κ. Ερντογάν». Όπως προσθέτει, «υπάρχουν ξεκάθαρες προϋποθέσεις για την κατάργηση της βίζας, οι οποίες ως τώρα δεν έχουν εκπληρωθεί».

Ένα από τα μέτρα για τα οποία έχουν συμφωνήσει Άγκυρα και Βρυξέλλες και το οποίο αρνείται να εφαρμόσει ο Ταγίπ Ερντογάν αφορά αλλαγές στους τουρκικούς αντιτρομοκρατικούς νόμους.
Κουρτς: «Plan B» η ευρωτουρκική συμφωνία για το προσφυγικό

Plan Β, από το οποίο δεν επιτρέπεται να εξαρτηθεί η Ευρώπη, χαρακτήρισε την ευρωτουρκική συμφωνία για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών. Μιλώντας στο περιοδικό Spiegel, ο Ζεμπάστιαν Κουρτς υπογράμμισε ότι «το Σχέδιο Α πρέπει να είναι μια ισχυρή Ευρώπη, που είναι έτοιμη να προστατέψει μόνη της τα εξωτερικά της σύνορα».

Ο συντηρητικός πολιτικός χαρακτήρισε επικίνδυνες τις εξαρτήσεις, διαμηνύοντας ότι «οι θεμελιώδεις αξίες της Ευρώπης είναι αδιαπραγμάτευτες».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here