Σκληρά και άδικα τα μέτρα τονίζουν 15 νομπελίστες

3
3

 

Δεκαπέντε κορυφαίοι επιστήμονες, κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ, με επιστολή τους καλούν τις ευρωπαϊκές αρχές να εφαρμόσουν πολιτικές που θα οδηγήσουν την Ελλάδα στον δρόμο της ανάπτυξης.

Επισημαίνουν ότι η χώρα μαστίζεται από μία μακρά, συνεχή και βαθιά οικονομική κρίση που έχει επηρεάσει αρνητικά τις ζωές των Ελλήνων, τις υποδομές και το μέλλον της χώρας.
Οι κορυφαίοι επιστήμονες αρνούνται κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς διάφορων κύκλων περί δήθεν «τεμπέληδων Ελλήνων», σημειώνοντας ότι οι Έλληνες δουλεύουν σκληρά, είναι δημιουργικοί και εφευρετικοί και όπου εργάζονται σε χώρες του εξωτερικού διαπρέπουν, αποτελούν λαμπρό παράδειγμα επιστημονικής κατάρτισης και συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη των χωρών όπου εργάζονται.

Ακόμη, τονίζουν ότι στόχος της πρωτοβουλίας τους είναι να συμβάλει θετικά στις σημαντικές αποφάσεις που λαμβάνονται αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα, καθώς όπως υποστηρίζουν, η στήριξη της έρευνας και του εξαιρετικού ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτουν τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα της χώρας, μπορούν να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης και δίοδο εξόδου της από την κρίση.

Στο πλαίσιο αυτό καλούν τις ηγεσίες της Ευρώπης και της Αμερικής να αναλάβουν δράσεις για να επιστρέψει σύντομα η Ελλάδα σε συνθήκες ανάπτυξης και ευημερίας. Εκτιμούν επίσης ότι τα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί στη χώρα είναι σκληρά και άδικα για τους πολίτες και την ακαδημαϊκή κοινότητα, δεν οδηγούν πουθενά και καλούν την ευρωπαϊκή ηγεσία να προωθήσει πολιτικές που θα εμπεριέχουν την παράμετρο της ανάπτυξης, διαφορετικά, όπως υποστηρίζουν, θα είναι αναποτελεσματικές, θα αναχαιτίζουν την πρόοδο και θα οδηγούν σε περαιτέρω ύφεση.

Τέλος, καλούν την ΕΕ και την Αμερική να δείξουν τον απαραίτητο σεβασμό για όσα έχουν προσφέρει οι Έλληνες στον διεθνή πολιτισμό και να πάρουν μέτρα ώστε να εξαλειφθούν οι αιτίες που προκαλούν την ύφεση.

Η επιστολή, που υπογράφεται από τους 15 κορυφαίους επιστήμονες, επικεφαλής των οποίων είναι ο βραβευμένος με Νόμπελ φυσιολογίας/ιατρικής, καθηγητής Herald zur Hausen, εστάλη στον αναπληρωτή υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστα Φωτάκη, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόλαντ Τουσκ.

Οι 15 νομπελίστες που συνυπογράφουν την επιστολή είναι οι παρακάτω:

 1. Prof. James D. Watson, Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας/Ιατρικής 1953
  2. Prof. Peter Doherty, Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας/Ιατρικής 1996
  3. Prof. Elizabeth H. Blackburn, Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας/Ιατρικής 2009
  4. Prof. Gόnter Blobel, Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας/Ιατρικής 1999
  5. Prof. Εdmont H. Fischer, Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας/Ιατρικής 1992
  6. Prof. Jules A. Hoffman, Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας/Ιατρικής 2011
  7. Sir Richard Timothy (Tim) Hunt, Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας/Ιατρικής 2001
  8. Prof. Wolfgang Ketterle, Βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2001
  9. Prof. Yuan T. Lee, Βραβείο Νόμπελ Χημείας 1986
  10. Prof. Robert, Lord May of Oxford, Βραβείο Σουηδικής Ακαδημίας Crafoord 1996
  11. Prof. Roger D. Kornberg, Βραβείο Νόμπελ Χημείας 2006
  12. Sir Richard J. Roberts, Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας/Ιατρικής 1993
  13. Prof. Hamilton O. Smith, Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας/Ιατρικής 1978
  14. Kurl Wόthrich, Βραβείο Νόμπελ Χημείας 2002
  15. Prof. Albert Fert, Βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2007

3 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Χαίρομαι που οι διακεκριμένοι επιστήμονες έχουν άποψη και στα της οικονομικής διαχείρισης μιας χώρας. Θα περίμενα, αντίστοιχα, να διαβάσω τι έχουν να πουν και 15 νομπελίστες οικονομολόγοι για την φυσιολογία και την ιατρική. ΗΧ

 2. Χαίρομαι που οι διακεκριμένοι επιστήμονες έχουν άποψη και στα της οικονομικής διαχείρισης μιας χώρας. Θα περίμενα, αντίστοιχα, να διαβάσω τι έχουν να πουν και 15 νομπελίστες οικονομολόγοι για την φυσιολογία και την ιατρική. ΗΧ

 3. Χαίρομαι που οι διακεκριμένοι επιστήμονες έχουν άποψη και στα της οικονομικής διαχείρισης μιας χώρας. Θα περίμενα, αντίστοιχα, να διαβάσω τι έχουν να πουν και 15 νομπελίστες οικονομολόγοι για την φυσιολογία και την ιατρική. ΗΧ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here