Σκληρή στάση έναντι της Αθήνας προαναγγέλλει το FDP: Κανείς δεν θέλει το Grexit, αλλά…

0
41

 

Θέμα Grexit επαναφέρουν εμμέσως οι Φιλελεύθεροι, οι οποίοι ετοιμάζονται να πάρουν και πάλι θέση στα έδρανα της γερμανικής Βουλής, σύμφωνα με τη συνέντευξη που έδωσε στην Τagesspiegel o ευρωβουλευτής του FDP, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πλέον υποψήφιος βουλευτής στις επικείμενες ομοσπονδιακές εκλογές Αλεξάντερ Λάμπσντορφ όπως αναδημοσιεύει η Deutsche Welle.

Ττο κόμμα των Φιλελευθέρων -δυνητικών κυβερνητικών εταίρων της Άνγκελα Μέρκελ εφόσον βέβαια το επιτρέψουν οι συσχετισμοί- προαναγγέλλει ήδη μια σκληρή στάση έναντι της Αθήνας. Μια στάση που είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με την πολιτική και ρητορική που είχε χαράξει στο ελληνικό ζήτημα κατά τη διάρκεια της τελευταίας συγκυβέρνησης CDU/CSU-FDP μεταξύ 2009 και 2013 ο πρώην πρόεδρος του κόμματος και πρώην υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, σχολιάζει πολιτικός αναλυτής στην Deutsche Welle.

Όπως τονίζει σε συνέντευξή του προς τη γερμανική εφημερίδα: «Κανείς δεν θέλει ένα Grexit. Το καλύτερο για όλους θα ήταν εάν η Ελλάδα ήταν οικονομικά και δημοσιονομικά υγιής. Εάν όμως δεν υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις και η χώρα δεν ξανασταθεί στα πόδια της, τότε είναι καλύτερα εάν η Ελλάδα ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της εκτός Ευρωζώνης».

Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνει το μέλος του προεδρείου των Φιλελευθέρων, σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης, όπως την Ολλανδία, την Εσθονία, τη Σλοβακία, τη Φινλανδία αλλά και τη Γερμανία, οι πολιτικές ηγεσίες «(…) δεν θα μπορούσαν να εξηγήσουν στους πολίτες τους ένα τέταρτο ή πέμπτο πακέτο στήριξης».

Όσον αφορά στη συζήτηση που αναμένεται να ξεκινήσει το ερχόμενο καλοκαίρι για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο Αλεξάντερ Λάμπσντορφ είναι κατηγορηματικός: «Το FDP είναι κατά ενός κουρέματος εντός της Ευρωζώνης διότι θα ήταν ένα εντελώς λάθος κίνητρο για τη δημοσιονομική πολιτική των υπολοίπων χωρών. Εάν το κούρεμα είναι αναπόφευκτο, τότε θα πρέπει να εξεταστεί το ζήτημα του Grexit. Εναλλακτικά υπάρχει η δυνατότητα να υπάρξει για την Ελλάδα στο πλαίσιο μιας διαδικασίας πτώχευσης για χώρες του ευρώ, μια συντεταγμένη διαδικασία».

Την ίδια ώρα ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απορρίπτει την πρόταση Μακρόν για τη σύνταξη ενός προϋπολογισμού των χωρών της Ευρωζώνης -η καγκελάριος δεν διαφωνεί επί της αρχής- συμφωνεί όμως με τις ιδέες των Μέρκελ-Σόιμπλε για τη μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

Πηγή: Deutsche Welle

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here