Σνάιντερ: Να δοθεί προοπτική στην Ελλάδα

0
8

Ο Κάρστεν Σνάιντερ, υπεύθυνος για θέματα δημοσιονομικής πολιτικής των Σοσιαλδημοκρατών, μίλησε στο Deutschlandfunk για την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη μεταρρυθμίσεων αλλά και προοπτικής.

Οι προτάσεις τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και των δανειστών είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των γερμανικών ΜΜΕ. Με αυτή την αφορμή, ο Κάρστεν Σνάιντερ, υπεύθυνος για θέματα δημοσιονομικής πολιτικής του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών, παραχώρησε σχετική συνέντευξη στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk.

O Γερμανός πολιτικός σημείωσε πως η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας ότι υπάρχει μεγάλη δραματοποίηση τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο μέχρι την επόμενη εβδομάδα αναμένει ότι θα υπάρξει συμφωνία.

Αναφορικά με ένα ενδεχόμενο Grexit το οποίο παίζεται και πάλι ψηλά ως σενάριο τις τελευταίες ημέρες, απάντησε: «Την απόφαση αυτή θα πρέπει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση και όχι το γερμανικό κοινοβούλιο. Μόνο η ελληνική κυβέρνηση και το κοινοβούλιο μπορούν να αποφασίσουν ότι δεν θέλουν πλέον να εξυπηρετούν τα χρέη τους και αναλόγως να αποχωρήσουν από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Αυτό όμως, πρώτον σε καμιά περίπτωση δεν το επιθυμούμε πολιτικά και δεύτερον δεν μπορούμε να το αποφασίσουμε».

Ο Κάρστεν Σνάιντερ υπογράμμισε στη συνέντευξή του ότι σε περίπτωση που συνέβαινε κάτι τέτοιο όλα τα χρήματα που μέχρι σήμερα έχει διαθέσει η Γερμανία θα πήγαιναν χαμένα. Ο Γερμανός πολιτικός υπογράμμισε επίσης πως η συζήτηση δεν θα έπρεπε να επικεντρώνεται μόνο στην εκταμίευση της επόμενης δόσης αλλά θα πρέπει η Ελλάδα να προχωρήσει σε ανάπτυξη, να καταπολεμήσει τη διαφθορά και να σπάσει το σύστημα της διαπλοκής των μεγάλων συμφερόντων.

Από την άλλη πλευρά, τόνισε πως θα πρέπει να δοθεί μια μακροπρόθεσμη προοπτική στην Ελλάδα και όχι κάθε έξι μήνες η χώρα να ζει με αυτή την ανασφάλεια. Όπως είπε, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ασφαλές πλαίσιο ιδιωτικών και όχι κρατικών επενδύσεων από τη στιγμή που αυτές δεν έχουν καρποφορήσει.

Τέλος, στην ερώτηση τι θα γίνει αν στο γερμανικό κοινοβούλιο έρθει και ένα τρίτο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα με δεδομένη την άρνηση περίπου 100 βουλευτών της Χριστιανικής Ένωσης να το υπερψηφίσουν, ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός απάντησε: «Το αποφασιστικό σημείο είναι τι θα βγει από τις διαπραγματεύσεις. Μέχρι τώρα συμμετείχαμε εποικοδομητικά στις διαπραγματεύσεις και θα λάβουμε μια υπεύθυνη απόφαση.

Πρέπει όμως να πούμε πως η Χριστιανική Ένωση είναι διχασμένη, όπως και η κυβέρνηση. Ανάμεσα στην κ. Μέρκελ και τον κ. Σόιμπλε υπάρχει μια σχέση, όπως ανάμεσα στον κύριο Τσίπρα και τον κύριο Βαρουφάκη. Του αφαίρεσε την εντολή διαπραγμάτευσης αλλά υποθέτω ότι η Χριστιανική Ένωση στηρίζει την καγκελάριό της διαφορετικά θα ήταν το τέλος της κυβέρνησης».

Πηγή: Deutsche Welle

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here