Σόιμπλε: Ενδεχόμενη διαγραφή χρέους θα προκαλούσε ηθικό κίνδυνο

0
23

 

Μιλώντας σε συνέδριο στο Βερολίνο, ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημείωσε ότι η Ελλάδα ανακάμπτει ταχύτερα από τις προσδοκίες, σύμφωνα με το Reuters, σημειώνοντας πάντως ότι η χώρα χρειάζεται λειτουργική δημόσια διοίκηση.

«Ενδεχόμενη διαγραφή του ελληνικού χρέους, θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν ηθικό κίνδυνο, ο οποίος με τη σειρά του θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη» τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ο οποίος φέρεται να είναι πλέον πιο αισιόδοξος για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

«Ορθή» χαρακτήρισε την προσέγγιση της πολιτικής διάσωσης του ευρώ στη βάση της «βοήθειας έναντι εφαρμογής όρων», ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα «πολύ πιο δύσκολη περίπτωση» από τις άλλες χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα. Προειδοποίησε δε για το ενδεχόμενο «ηθικού κινδύνου» στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Είναι απαραίτητο ένα μείγμα από κίνητρα και πίεση, διότι μόνο κίνητρα θα μπορούσαν να παρασύρουν ώστε να παραμεληθούν οι μεταρρυθμίσεις -αυτό που περιγράφεται ως «ηθικός κίνδυνος»- δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και τόνισε ότι με αυτή την πολιτική διάσωσης χώρες όπως η Κύπρος, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία κατάφεραν να πετύχουν σημαντική πρόοδο.

«Η Ελλάδα είναι μια πολύ πιο δύσκολη περίπτωση», διευκρίνισε και προσέθεσε ότι καμία χώρα στην Ευρώπη δεν παρουσιάζει τόσο υψηλό ποσοστό μη καταβαλλόμενων φόρων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here