Σόιμπλε: Μονομερής κίνηση Τσίπρα – Γερούν: Θλιβερή απόφαση

0
7

Για μονομερή απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις, έκανε λόγο ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Εurogroup, ενώ ο πρόεδρος του Κοινοτικού οργάνου Γερούν Ντάιζελμπλουμ χαρακτήρισε την απόφαση για Δημοψήφισμα ως  «θλιβερή απόφαση».

«Η ελληνική κυβέρνηση έληξε μονομερώς τη διαπραγμάτευση», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. «Κανείς από τους συναδέλφους μου δεν βλέπει την πιθανότητα συμφωνίας τώρα. Θέλαμε να συζητήσουμε την παράταση του προγράμματος, αλλά ο Τρίπρας το έληξε. Δεν έχουμε βάση για συνομιλίες».

Ο Ολλανδός Γερούν Ντάιζελμπλουμ δήλωσε ότι έχει εκπλαγεί αρνητικά από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. «Το δημοψήφισμα είναι μία θλιβερή απόφαση για την Ελλάδα, καθώς κλείνει την πόρτα για περαιτέρω διαπραγμάτευση. Η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε την τελευταία πρόταση των Θεσμών, η πόρτα στο μυαλό μας ήταν ακόμα ανοιχτή για επιπλέον συνομιλίες».

«Η θέση της Ελλάδας ήταν πάντα η Ελλάδα να είναι στην Ευρώπη. Γι’ αυτό εργαστήκαμε μέχρι την Παρασκευή το βράδυ. Μια συμφωνία είναι εφικτή. Οι διαφορές είναι μικρές και έχουν οριοθετηθεί επαρκώς» είπεο Γάλλος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί. «Όπου υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος»

Από την πλευρά της η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ επισήμανε ότι «μαζί με τους θεσμούς δείξαμε πάντα ευελιξία για να προσαρμοστούμε στην πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Στόχος ήταν η σταθερότητα της οικονομίας στην Ελλάδα και η οικονομική ανεξαρτησία όπως στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Πρέπει να υπάρξουν δομικές μεταρρυθμίσεις για να γίνει πιο παραγωγική η οικονομία και να δημιουργήσει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Αυτό απαιτεί οικονομική στηριξη και εργασία στο θέμα του χρέους. Έχω κάνει αυτές τις προτάσεις. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε».

Την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει παράταση του προγράμματος διατύπωσε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γιοργκ Σέλινγκ. «Αν η ελληνική κυβέρνηση σοβαρολογούσε για τη δημοκρατία, γιατί δεν διεξήγαγε ένα δημοψήφισμα πριν εβδομάδες όταν υπήρχε χρόνος; Αυτό που δεν έπρεπε ποτέ να συμβεί συνέβη».

«Δεν είναι η πρώτη φορά που η ελληνική κυβέρνηση δημιουργεί περισσότερο δράμα ξανά και ξανά καταθέτοντας νέες προτάσεις. Οσο για το δημοψήφισμα, η ελληνική κυβέρνηση εξελέγη για να παίρνει αποφάσεις, άρα πρέπει να τις πάρει. Αν η ελληνική κυβέρνηση απορρίψει την πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι, το πρόγραμμα λήγει», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Σλοβακίας Πετρ Κάζιμιρ. Ερωτηθείς για το τι περιμένει να ακούσει από τον κ. Βαρουφάκη απάντησε: «Το ίδιο, μία διάλεξη».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here