Σόιμπλε σε Λιου: Πάρτε την Ελλάδα στο δολάριο, δώστε μας το Πουέρτο Ρίκο

0
12

 

Πολλές φορές με τον κυνισμό του και την σκληρότητα των δηλώσεων του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει σοκάρει.

Αυτή τη φορά μιλώντας σε συνέδριο της Bundesbank στην Φρανκφούρτη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε ότι οι Αμερικανοί δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει νομισματική ένωση και αποκάλυψε ότι πρόσφατα είπε στον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου ότι η Ευρώπη θα ήταν έτοιμη να δεχθεί το Πουέρτο Ρίκο στην Ευρωζώνη, εάν οι ΗΠΑ δέχονταν την Ελλάδα στην περιοχή του δολαρίου.

«Νόμιζε ότι αστειευόμουν» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Ελλάδα δεν ήταν ανταγωνιστική και πριν ακόμη από την κρίση δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και έκανε λόγο για ένα θεσμικό πλαίσιο «που δεν ανταποκρίνεται ούτε στο ελάχιστο σε αυτό μιας αναπτυγμένης οικονομίας».

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις παραινέσεις Αμερικανών αξιωματούχων να προχωρήσει η Ευρωζώνη σε διαγραφή του ελληνικού χρέους, όπως έγινε με το γερμανικό χρέος το 1953, ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε ότι οι δύο περιπτώσεις δεν είναι συγκρίσιμες και χαρακτήρισε την σύγκριση παραπλανητική, καθώς «η κατάσταση τότε δεν αφορούσε την συμμετοχή σε μια νομισματική ένωση».

Για τον ρόλο του ΔΝΤ στα ευρωπαϊκά προγράμματα, ο κ. Σόιμπλε σημείωσε ότι δεν υπήρχε αρκετή εμπιστοσύνη στην αντικειμενικότητα των ευρωπαϊκών θεσμών και για αυτό η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ επέμενε για την συμμετοχή του ΔΝΤ. «Και είχε δίκιο», πρόσθεσε ο κ. Σόιμπλε.

Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε το παράπονό του, για το ότι έχει στοχοποιηθεί ως πιο αυστηρός αν και προσπαθούσε πάντα να βοηθήσει, ενώ ήταν το ΔΝΤ που τον προειδοποιούσε πάντα να μην δείχνει τόση γενναιοδωρία προς την Ελλάδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here