Σόιμπλε για Brexit: «Μέσα σημαίνει μέσα και έξω σημαίνει έξω»

 

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκπέμπει σαφές μήνυμα προς το Λονδίνο σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις ενδεχόμενου «ναι» στο προσεχές δημοψήφισμα για το λεγόμενο Brexit.

Ενδεχόμενη έξοδος της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ «θα ήταν σκληρή για όλους – κυρίως όμως για τη Μ. Βρετανία», προειδοποίησε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας χθες σε επενδυτικό συνέδριο της Deutsche Bank στο Βερολίνο.

Ο Γερμανός υπουργός τάχθηκε ανεπιφύλακτα υπέρ της παραμονής των Βρετανών στην ΕΕ, στέλνοντας όμως παράλληλα σαφές μήνυμα στο Λονδίνο, με το οποίο προειδοποίησε ότι πιθανό «όχι» στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου θα στερούσε τη Μ. Βρετανία ορισμένα πλεονεκτήματα.

«…εν ανάγκη και χωρίς τη Μ. Βρετανία»

«Μέσα σημαίνει μέσα και έξω σημαίνει έξω», τόνισε χαρακτηριστικά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Με λιγότερο από δύο εβδομάδες να απομένουν για το κρίσιμο δημοψήφισμα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι το διακύβευμα για τη Μ. Βρετανία είναι τα οικονομικά προνόμια που προσφέρει η ενιαία αγορά της ΕΕ, προειδοποιώντας το Λονδίνο για τις επιπτώσεις που θα είχε ενδεχόμενο «όχι» των Βρετανών.

Ο κ. Σόιμπλε εξέφρασε παράλληλα την ανησυχία ότι σε περίπτωση που οι Βρετανοί πουν όχι στην ΕΕ, δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ενώπιον των παγκόσμιων προκλήσεων χρειαζόμαστε μια ισχυρή Ευρώπη, υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Σε εκτενή του συνέντευξη για το ίδιο θέμα, που δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του περιοδικού Spiegel τόσο στα γερμανικά όσο και στα αγγλικά, ο Γερμανός υπουργός εξαίρει τον ηγετικό ρόλο της Μ. Βρετανίας εκφράζοντας την εκτίμηση και τον σεβασμό του για τη χώρα.

Ωστόσο, όπως σχολίασε ο Β. Σόιμπλε, «η Ευρώπη θα λειτουργήσει εν ανάγκη και χωρίς τη Μ. Βρετανία. Κάποια στιγμή θα αντιλαμβάνονταν οι Βρετανοί ότι έλαβαν μια λανθασμένη απόφαση. Και τότε θα τους ξαναδεχόμασταν κάποια μέρα, εάν το θέλουν βέβαια».

 

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικά Άρθρα


Αφήστε το σχόλιο σας

*

code