Σοκαριστικό: Ο Σόιμπλε είχε προτείνει στον Γιώργο το Δημοψήφισμα…

0
1
Εκεί που ο Γιώργος Παπανδρέου υπερηφανευόταν ότι είχε αποφασίσει να κάνει δημοψήφισμα τον Νοέμβριο του 2011 για να αποφασίσει ο κυρίαρχος λαός αν θέλει ή όχι τα σκληρά μέτρα, ήρθε ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε και αποκάλυψε ότι εκείνος πρότεινε στον Έλληνα πρωθυπουργό να προχωρήσει στην κίνηση αυτή.
«Τότε είχα συμβουλεύσει τον Γιώργο Παπανδρέου υπέρ ενός δημοψηφίσματος», δηλώνει τώρα σε γερμανική εφημερίδα -πράγμα που εξηγεί την ήπια αντίδραση στις Κάννες της Άνγκελα Μέρκελ. Αντίθετα, ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί είχε εκραγεί και απαιτήσει το ερώτημα να είναι «Ναι ή όχι στο ευρώ» -προφανώς γιατί δεν τον είχαν ενημερώσει οι Γερμανοί για την πρωτοβουλία τους.
Αν λάβουμε υπόψιν ότι ο Σόιμπλε ήταν 100% πεπεισμένος ότι η Ελλάδα έπρεπε να εγκαταλείψει το ευρώ, καταλαβαίνουμε ποια θανάσιμη παγίδα είχε στήσει στην Ελλάδα. Ο απογοητευμένος λαός θα μπορούσε να ψηφίσει«Όχι στο ευρώ» με τέτοια λιτότητα και, έτσι, να πάρει όλη την ευθύνη για την επερχόμενη συντριβή του.
Το εκπληκτικό είναι ότι ο Γιώργος Παπανδρέου εξέλαβε το δημοψήφισμα ως μια σπουδαία ευκαιρία να μιλήσει ο λαός. Προκειμένου να παραμείνει πρωθυπουργός δεν υπολόγισε τίποτα. Διότι αν το ζήτημα ήταν να εκφραστεί ο λαός, θα μπορούσε να προκηρύξει εκλογές. Αλλά, βεβαίως, κάτι τέτοιο θα σήμαινε απώλεια της πρωθυπουργίας -πράγμα που προσπαθούσε να αποτρέψει με κάθε τρόπο…
Έστω και αν, τελικά, έχασε την πρωθυπουργία μέσω του δημοψηφίσματος που δεν έγινε ποτέ…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ