Σουλτς: «Άδειασε» Σόιμπλε για το πενταετές Grexit

0
3

 

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, τόνισε πως η παρουσία του στη σημερινή κρίσιμη Σύνοδο καταδεικνύει τη δυσκολία και την κρισιμότητα της κατάστασης.

«Σήμερα σε μία σύνοδος κορυφής καλείται για πρώτη φορά πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου. Δείχνει τη δυσκολία και την κρισιμότητα της κατάστασης» ανέφερε και τόνισε ότι το βασικό ερώτημα που είναι στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου είναι ότι βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι «θα προχωρήσουμε με την Ευρωζώνη ή θα διαλυθεί κάτι».

Ζήτησε σήμερα να υπάρξει απόφαση «μία εποικοδομητική απόφαση που θα κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη».

Αναγνώρισε ότι «υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις, υπάρχουν κάποιοι που θέλουν Grexit και δεν το θεωρούν επικίνδυνο. Η πλειοψηφία πιστεύουν ότι το Grexit δεν είναι επιλογή, ούτε το χρονικά περιορισμένο Grexit».

«Η απόφαση να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις είναι προϋπόθεση για να ξεκινήσει βασική χρηματοδότηση. Η άλλη απόφαση θα ήταν καταστροφική για την Ελλάδα» είπε.

Πρόσθεσε ότι «η αναβολή δεν οδηγεί στο στόχο μας. Σήμερα θα πρέπει oι αρχηγοί επί τη βάση της προθυμίας για συμβιβασμό να οδηγήσει σε αποτέλεσμα».

«Πρόκειται για την Ε.Ε. μία Ε.Ε. που θα πρέπει να τη δει κανείς ως σοβαρή πολιτική ένωση που έχει τη δυνατότητα να λύνει τα εσωτερικά της προβλήματα. Πρόκειται για την τύχη του ελληνικού λαού και για τον λόγο αυτό είναι πολύ υψηλή ευθύνη για την ελληνική πλευρά και για τους υπόλοιπους» υπογράμμισε οΜ. Σουλτς.

«Γι’ αυτό το λόγο η πρόσκλησή μου στους αρχηγούς κρατών να φτάσουν σε μια απόφαση σήμερα. Δεν οδηγεί στον στόχο μας να υπάρξει αναβολή, σήμερα θα έπρεπε οι αρχηγοί κρατών να φτάσουν σε ένα αποτέλεσμα και αυτή η προοπτική για συμβιβασμό ανήκει και στην Ελλάδα και θα εξαρτηθεί πώς θα αντιδράσουν στις προτάσεις αυτές η ελληνική κυβέρνηση και ο Έλληνας πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας» τόνισε ο κ. Σουλτς.

Θέλοντας να δώσει έμφαση στη σημασία της σημερινής Συνόδου και να τονίσει τις δραματικές επιπτώσεις που μπορεί να ακολουθήσουν, δήλωσε ότι δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν μία ανάλογη κατάσταση.

«Εδώ δεν πρόκειται για μια οποιαδήποτε απόφαση, αλλά πρόκειται για την ΕΕ. Μία ΕΕ που πρέπει να δει κανείς σαν σοβαρή πολιτική δύναμη και μπορεί να λύνει τα προβλήματά της και να αυξάνει προς τα έξω την αξιοπιστία της ως διεθνής παράγοντας για την πολιτική», τόνισε.

Εστίασε, μάλιστα, στον ελληνικό λαό και τις συνέπειες που θα μπορούσε να υποστεί, λέγοντας ότι «πρόκειται για την τύχη του ελληνικού λάου για αυτό το λόγο η ευθύνη είναι και των δύο, και των εταίρων και της Ελλάδας».

Για τα περί δημιουργίας Ταμείου

Ερωτηθείς για την ιδέα ενός ταμείου στο Λουξεμβούργο, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου απάντησε ότι είναι μία ιδέα που προήλθε από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κι όχι από την Γερμανία, ο οποίος είχε κάνει λόγο για αυτή την ιδέα και είχε μιλήσει για τις ιδιωτικοποιήσεις και τη διαχείριση του ελληνικού χρέους στο πρώτο πρόγραμμα.

Πρόσθεσε πως πρέπει να συζητηθεί επί της αρχής κάτι τέτοιο και επισήμανε: «Πρέπει να δούμε τι είναι εφικτό στη διαχείριση του χρέους και να δούμε την ιδιοκτησία αυτού του ταμείου, σε ποιον θα ανήκει αυτό το ταμείο. Ποιος θα ελέγχει αυτό το ταμείο, ποιος θα έχει την κυριότητα αυτού του ταμείου. Επί της αρχής δεν είναι κακή ιδέα αυτό το ταμείο, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα βρούμε απόψε μία λύση για αυτό το ταμείο».

Την ίδια ώρα, εξήγησε πως το ταμείο σημαίνει ρευστοποίηση κάποιων στοιχείων της χώρας και αυτό δεν μπορούμε να το τοποθετήσουμε σε ένα ταμείο που δεν θα ανήκει στην Ελλάδα.

Τόνισε δε, ότι είναι αδιανόητο να αποκλείσουμε την Ελλάδα από ένα τέτοιο ταμείο και συμπλήρωσε: «Πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή, να μην έχουμε υπερβολικές απαιτήσεις, να τις μειώσουμε λίγο αλλά πρέπει να υπάρχει αξιοπιστία από την ελληνική κυβέρνηση».

Για το «πενταετές Grexit»

Από την άλλη, δίχως να κατονομάσει τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε άγνοια για το non paper που προέβλεπε «πενταετές Grexit», προσθέτοντας ότι δεν είναι εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, και συμπληρώνοντας ότι δεν μπορεί να πει από πού προήλθε.

«Είναι ένα χαρτί που αναφέρει προσωρινό Grexit, υπάρχει μία προϋπόθεση η Ελλάδα να το δεχτεί, η Ελλάδα δε θα το δεχθεί, άρα δεν πρέπει να το συζητούμε επί μακρόν», είπε σχετικά και συμπλήρωσε πως πρέπει να αποφευχθεί η ταπείνωση των Ελλήνων.

Οι ελληνικές προτάσεις είναι ίδιες με αυτές που είχε απορρίψει η ελληνική κυβέρνηση

Σχετικά με τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης εξέφρασε την έκπληξή του δηλώνοντας ότι είναι όμοιες με εκείνες του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, οι οποίες είχαν απορριφθεί.

«Οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς ήταν οι ίδιες του κ. Γιούνκερ και για εμένα ήταν μία έκπληξη και αυτό εξηγεί τα γεγονότα αλλά από την άλλη πλευρά, οτιδήποτε πέσει στο τραπέζι θα πρέπει να λαμβάνει δύο στοιχεία: Την ικανότητα της Ελλάδας να προβεί σε μέτρα, τη θέληση των Ελλήνων να συμβάλλουν στα μέτρα και την προετοιμασία των μελών της Ευρωζώνης να λάβουν υπόψη της κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα», εξήγησε.

Από την άλλη, τόνισε πως αυτό που θα υποσχεθούν οι Έλληνες θα πρέπει να γίνει σεβαστό με τρόπο δεσμευτικό, προσθέτοντας: «Αυτή είναι η γέφυρα να μην υπάρχουν πολλές απαιτήσεις, να μειώσουμε τις απαιτήσεις μας αλλά να υπάρχει αξιοπιστία από την ελληνική κυβέρνηση».

Ερωτηθείς για τις χώρες που δεν επιθυμούν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη απάντησε, πως δεν μπορεί να δώσει διευκρινίσεις για συγκεκριμένες χώρες.

«Διευκρινίζω πως δεν μπορώ να πω ποια είναι η τάδε ή η δείνα χώρα που αντιτίθεται στην Ελλάδα. Υπάρχουν αποφάσεις των ΥΠΟΙΚ. Κρατούμε την ιδέα ότι θέλουμε να διατηρήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά υπάρχει κι η αντίθεση άποψη ότι μπορούμε να ζήσουμε χωρίς την Ελλάδα στην Ευρωζώνη», είπε για την αντίθεση κάποιων κρατών-μελών.

Σχετικά με την λήψη απόφασης, ο κ. Σουλτς απάντησε ότι λόγω της κατάστασης στην Ελλάδα πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός σήμερα, αν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λέγοντας «δεν ξέρω αν θα υπάρξει σήμερα, αλλά πρέπει».

«Τι βαθμό θα βάζατε στις δύο πλευρές;» ερωτήθηκε από δημοσιογράφο και απάντησε ότι δεν μπορούν να βαθμολογηθούν οι πολιτικές εξελίξεις γιατί είναι «δραματικές και καταιγιστικές».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here