Σουηδία: Φυλάκιση 7 ετών σε Σύρο για βασανισμούς – Αποκαλύφθηκε από βίντεο του στο Facebook

0
7

 

Δικαστήριο της Σουηδίας καταδίκασε την Τετάρτη έναν 29χρονο Σύρο υπήκοο σε επταετή ποινή κάθειρξης για πρόκληση σοβαρής σωματικής βλάβης που διέπραξε κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία. Η πράξη του αποκαλύφθηκε από ένα βίντεο που είχε αναρτήσει ο ίδιος στον λογαριασμό του στο Facebook.

Ο Μουχανάντ Ντρουμπί, που μαχόταν για τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, είχε αναρτήσει το 2012 ένα βίντεο στο οποίο καταγραφόταν ένας ξυλοδαρμός για να αποδείξει ότι πολεμούσε ενάντια στις δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Το 2013 ταξίδεψε στη Σουηδία όπου υπέβαλε αίτηση να του χορηγηθεί άσυλο.

Στο αναρτημένο βίντεο εμφανίζεται το θύμα, ένας άνδρας ήδη τραυματισμένος και δεμένος χειροπόδαρα, να ξυλοκοπείται με ένα ραβδί και να μαστιγώνεται από πέντε ανθρώπους, από τους οποίους μόνο ο Ντρουμπί έχει αναγνωριστεί.

 

Ένας δημοσιογράφος εντόπισε το θύμα στην Τουρκία, που διαβεβαίωσε πως όταν μαγνητοσκοπήθηκε το βίντεο είχε ήδη λιποτακτήσει και είχε ενταχθεί στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό. Έκανε μήνυση οδηγώντας την σουηδική δικαιοσύνη να διεξαγάγει νέα δίκη.

Ο Ντρουμπί απαλλάχθηκε από την κατηγορία περί διάπραξης εγκλήματος πολέμου, καθώς το θύμα ισχυρίστηκε ότι έπεσε θύμα «εκδίκησης μετά από σύγκρουση μεταξύ του ιδίου και της ένοπλης οργάνωσης της αντιπολίτευσης» στις τάξεις της οποίας είχε ενταχθεί, ανέφερε η απόφαση του δικαστηρίου.

Το θύμα θα λάβει αποζημίωση ύψους 268.000 σουηδικών κορόνων (περίπου 29.000 ευρώ). Αφού εκτίσει την ποινή του, ο κατηγορούμενος θα απελαθεί από τη σουηδική επικράτεια.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here