Σπίρτζης: Νέο τηλεοπτικό τοπίο το φθινόπωρο

0
7
Ï õðïõñãüò Ìåôáöïñþí ×ñ. Óðßñôæçò áðï÷ùñåß áðü ôï ÌÝãáñï Ìáîßìïõ ôï ÓÜââáôï 11 Éïõëßïõ 2015. (EUROKINISSI/ÓÔÅËÉÏÓ ÌÉÓÉÍÁÓ)

«Από το φθινόπωρο θα έχουμε νέο τηλεοπτικό τοπίο στη χώρα…» προανήγγειλε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος καταθέτει σήμερα ή το αργότερο αύριο για διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες.

«Δεν βάζουμε νερό στο κρασί μας» αναφέρει χαρακτηριστικά και διαβεβαιώνει για τη δέσμευσή της κυβέρνησης προς τον ελληνικό λαό ότι «θα φέρουμε θεσμικά νομοσχέδια που θα φέρνουν και διαφάνεια στον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και όχι μόνο αυτό: θα το υλοποιήσουμε μέχρι το τέλος».

Όπως επισημαίνει, «το σχέδιο νόμου θα περάσει στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής στην τελική του μορφή και μετά αναλαμβάνουν οι θεσμικοί φορείς που ορίζονται για να υλοποιήσουν τον διαγωνισμό για τις άδειες. Ο διαγωνισμός θα γίνει από το ΕΣΡ όπως ορίζεται και όπως είναι οι αρμοδιότητές του. Ταυτόχρονα με αυτό, εξετάζουμε τον χάρτη συχνοτήτων για ό,τι πρέπει να διορθωθεί -σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει, που έχουν εκπονηθεί και που έχουν παραληφθεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου- και πιστεύουμε ότι θα φέρουμε ένα άλλο πλαίσιο, ένα άλλο τοπίο και μια άλλη λειτουργία με διαφορετική δεοντολογία από αυτή που έχουμε συνηθίσει στον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης».

Ο κ. Σπίρτζης ξεκαθαρίζει  ότι στη διαδικασία δημοπράτησης των αδειών «μπορούν να μετέχουν όλοι. Και από την ίδια αφετηρία. Δεν πριμοδοτείται κανείς υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι και προδιαγραφές που έχουν να κάνουν με τον αριθμό των εργαζομένων, με την δανειοδότηση και τα ίδια κεφάλαια που θα έχει κάποιος και θα γίνει ένας πλειοδοτικός διαγωνισμός όποιος προσφέρει περισσότερα χρήματα προφανώς θα έχει την άδεια του τηλεοπτικού καναλιού».

Ερωτηθείς αν οι σημερινοί ιδιοκτήτες θα έχουν κάποιο bonus ο κ. Σπίρτζης τονίζει: « Όχι, όχι. Θα είναι από μηδενική βάση, κανένα απολύτως bonus».

Όπως  διευκρινίζει το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες «θα περιλαμβάνει τρία μέρη. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες δηλαδή για τα κανάλια που πρέπει επιτέλους να έχουν μία μόνιμη άδεια και όχι προσωρινές άδειες σαν και αυτές που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου περιλαμβάνει την ίδρυση μιας θυγατρικής εταιρείας που θα είναι ανταγωνιστική της DIGEA δηλαδή μία εταιρεία η οποία θα είναι πάροχος τηλεοπτικού σήματος ώστε να μην υπάρχει μονοπώλιο στο θέμα των τηλεοπτικών συχνοτήτων και της μετάδοσης των τηλεοπτικών προγραμμάτων σε όλη τη χώρα και το τρίτο μέρος έχει να κάνει με τη λειτουργία της εθνικής επιτροπής τηλεπικοινωνιών».

Κληθείς τέλος να απαντήσει για το αν η κυβέρνηση οδηγείται σε σύγκρουση με τους σημερινούς ιδιοκτήτες των καναλιών, ο κ.Σπίρτζης τονίζει: «Έχετε δει τους προηγούμενους μήνες να έχουμε περάσει μια περίοδο μέλιτος και ειρήνης με τα ιδιωτικά κανάλια; Θεωρώ ότι ο τρόπος που γίνεται η ενημέρωση στη χώρα μας από τα ιδιωτικά κανάλια και ο τρόπος που έχει αντιμετωπιστεί αυτή η κυβέρνηση δεν έχει προηγούμενο και αυτό είναι κοινά αποδεκτό απ΄όλο τον κόσμο δεν είναι μόνο από την κυβέρνηση. Είμαστε αποφασισμένοι, δεν μας νοιάζει ο τρόπος που μας χειρίζονται τα ιδιωτικά κανάλια γιατί έχουμε μια κοινωνία και έναν λαό ωριμότατο που μπορεί να καταλάβει τις σκοπιμότητες με τις οποίες κινούνται και καθορίζουν έξω από κάθε δεοντολογία την ενημέρωση τα ιδιωτικά κανάλια και η απάντηση δόθηκε πολύ πρόσφατα με το δημοψήφισμα και δεν δόθηκε μόνο στα ιδιωτικά κανάλια δόθηκε και σε όσους ενστερνίζονται αυτές τις λογικές».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here