Στα 4,4 δισ. οι ζημιές από τα πλαστά ευρώ

0
4

 

Οι παραχαράκτες σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι σήμερα πιο δραστήριοι από ποτέ. Γύρω στις 900.000 πλαστά χαρτονομίσματα κατέγραψε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, 11% από τα οποία έχουν εντοπιστεί από την αστυνομία, τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις μόνο στην Γερμανία, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της χώρας. Πρόκειται για αύξηση της τάξεως του 51% και επίσης για τον υψηλότερο αριθμό από την εποχή της εισαγωγής του ευρώ στην Ευρώπη.

Ιδιαίτερα αγαπητά στους παραχαράκτες είναι τα χαρτονομίσματα των πέντε και των είκοσι ευρώ, καθώς το 90% των πλαστών ευρώ αφορά αυτά τα δύο χαρτονομίσματα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ιριδίζουσα λωρίδα (ολόγραμμα) του ευρώ δεν το προστατεύει από την πλαστογραφία. Ένα στα πέντε πλαστά χαρτονομίσματα έχει μία πολύ καλά τυπωμένη λωρίδα, η οποία πωλείται πλέον στο διαδίκτυο. Με λίγα κλικ μπορεί να βρει κάποιος στα «σκοτεινά κανάλια» του ίντερνετ τέτοιες πλαστές λωρίδες και τυπώνοντάς τις επάνω σε φθηνά αντίγραφα, να τα μετατρέψει σε δήθεν γνήσια χαρτονομίσματα.

Αυτό το ακμάζον διαδικτυακό εμπόριο θέτει στους προστάτες του ευρώ νέες προκλήσεις. Σήμερα υπάρχουν εγκληματίες που παραγγέλνουν στο ίντερνετ ολόκληρες δεσμίδες από πλαστά νομίσματα. Οι δρόμοι του παράνομου εμπορίου χαρτονομισμάτων έχουν οδηγήσει πλέον σε νέα κανάλια ως προς τις παλαιότερες «παραδοσιακές» δομές του οικονομικού εγκλήματος.

Σύμφωνα με τις τράπεζες, οι ζημίες για την Ευρώπη από τα πλαστά χαρτονομίσματα έχουν ανέλθει σήμερα από τα 3,3 στα 4,4 δισ. ευρώ. Το 2004 και το 2005 οι απώλειες ήταν ωστόσο υψηλότερες, επειδή τότε οι πλαστογράφοι αντέγραφαν κυρίως χαρτονομίσματα των εκατό και των διακοσίων ευρώ.

Παγκοσμίως οι ζημιές στην οικονομία από την παραχάραξη του ευρώ, υπολογίζονται για το 2015 σε 39 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: Premium.paratiritis.gr, euro2day.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here