Στα πρόθυρα πολέμου Βόρεια και Νότια Κορέα

0
10

Έτοιμη να «απαντήσει δυναμικά» σε προκλήσεις της Βόρειας Κορέας δηλώνει η Νότια Κορέα, καθώς λήγει το τελεσίγραφο της Πιονγκγιάνγκ προς τη Σεούλ να σταματήσει τα μηνύματα προπαγάνδας από μεγάφωνα κατά μήκος των συνόρων. Η Πιονγκγιάνγκ έχει απειλήσει με ανάληψη στρατιωτικής δράσης αν η Σεούλ δεν σταματήσει την τακτική αυτή.

Εν μέσω της κλιμάκωσης της έντασης, ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Βόρειας Κορέας στα Ηνωμένα Έθνη Αν Μιονγκ-χουν ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ).

«Υπό το πρίσμα της κατάστασης που βρίσκεται στα πρόθυρα πολέμου στην κορεατική χερσόνησο, η οποία δημιουργήθηκε από σκόπιμες προκλήσεις από τις HΠΑ και τη Νότια Κορέα και αποτελεί σοβαρή απειλή για την διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, ζητώ το θέμα της ρίψης πυρών της Νότιας Κορέας προς την Λαοκρατική Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας (ΛΔΒΚ) και οι εκστρατείες ψυχολογικού πολέμου να περιληφθούν στην ημερήσια διάταξη του ΣΑ» ανέφερε σε ανακοίνωσή του χθες ο  Αν Μιονγκ-χουν.

Την περαμένη Δευτέρα, η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ άρχισαν τη στρατιωτική άσκηση «Ulchi Freedom Guardian (UFG)» εν μέσω οξυμένων εντάσεων με τη Βόρεια Κορέα.

Την Πέμπτη, σύμφωνα με αναφορές, η Βόρεια Κορέα βομβάρδισε στρατιωτική βάση της Νότιας Κορέας απέναντι από την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη. Η Σεούλ απάντησε με τη ρίψη πυρών βαρέος πυροβολικού.

Σύμφωνα πάντως με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, αργότερα σήμερα θα διεξαχθούν διαπραγματεύσεις σε επίπεδο υψηλόβαθμων αξιωματούχων μεταξύ των δύο χωρών.

Νωρίς σήμερα το πρωί, ο Λαϊκός Στρατός της Κορέας είχε ανακοινώσει ότι οι μονάδες του που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα είναι σε «κατάσταση πολέμου» σύμφωνα με τις εντολές του ηγέτη Κιμ Γιονγκ-ουν, «έτοιμες να απαντήσουν στις προκλήσεις» της Σεούλ.

«Φτάσαμε στα πρόθυρα του πολέμου και η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη» είχε τονίσει σε ανακοίνωσή του νωρίς το πρωί το βορειοκορεατικό υπουργείο Εξωτερικών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here