Στα σκουπίδια πετά ο Τσίπρας τo πακέτο της 5μερούς των δανειστών

0
10

Στα σκουπίδια πετά η κυβέρνηση το πακέτο μέτρων της τρόικας, το οποίο παρουσίασε στον Αλέξη Τσίπρα ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Ουσιαστικά, απορρίπτει το αποτέλεσμα της πενταμερούς συνάντησης των δανειστών στο Βερολίνο, όπως και τη διαδικασία που είχε επιλεγεί -δηλαδή, να το συζητήσει με την ελληνική κυβέρνηση ο πρόεδρος της Κομισιόν.

 

Τώρα πια όλη η προσπάθεια στρέφεται στις πολιτικές διαπραγματεύσεις, και ειδικότερα στις επαφές του πρωθυπουργού με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ -εκεί ελπίζεται ότι θα υπάρξει κάποια διέξοδος και στην καταιγίδα μέτρων, που απαιτεί η τρόικα, και στην επίλυση του προβλήματος με το χρέος, που επιθυμεί η Αθήνα.

Διαβάστε την ανεπίσημη ενημέρωση της κυβέρνησης:

«Μετά και την προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή είναι σαφές ότι για την Ελλάδα η πρόταση των τριών θεσμών δεν μπορεί να γίνει στο σύνολό της αποδεκτή. Κανένα κόμμα στη Βουλή δεν είπε, ούτε καν υπονόησε, ότι μπορεί να γίνει αποδεκτό αυτό το κείμενο στο σύνολό του.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει, ως γνωστόν, καταθέσει επισήμως από την προηγούμενη Δευτέρα στους θεσμούς ρεαλιστική και βιώσιμη πρόταση τόσο ως προς τα αναγκαία δημοσιονομικά μέτρα και τις δομικές μεταρρυθμίσεις που προτίθεται να υλοποιήσει, όσο και για το κρίσιμο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους, του οποίου η επίλυση αποτελεί προϋπόθεση για βιώσιμη συμφωνία.
Η ελληνική κυβέρνηση μετά την κατάθεση της πρότασής της -που άλλωστε αποτυπώνει και το κοινό έδαφος της διαπραγματευτικής διαδικασίας που ολοκληρώθηκε στα BG- αναμένει με ενδιαφέρον τις παρατηρήσεις των θεσμών πάνω στη πρότασή της και είναι διατεθειμένη να συνεχίσει, από εδώ και στο εξής, την προσπάθεια περαιτέρω σύγκλισης σε πολιτικό επίπεδο.
 στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, την ερχόμενη Τετάρτη.
Η ελληνική πλευρά δεν συνηθίζει να θέτει χρονικό όριο στη διαπραγμάτευση.  Όπως δήλωσε και ο Πρωθυπουργός στη Βουλή όριο της κυβέρνησης αποτελεί μόνο η επίτευξη μιας κοινωνικά δίκαιης και οικονομικά βιώσιμης λύσης, ικανής να βγάλει τη χώρα από την κρίση και να δώσει προοπτική στην οικονομία αλλά και αξιοπρέπεια στον ελληνικό λαό.
Όσο ο ελληνικός λαός θα στηρίζει με αποφασιστικότητα αλλά και με ψυχραιμία την εθνική διαπραγματευτική προσπάθεια, η ελληνική κυβέρνηση θα διαπραγματεύεται με σθένος και υπευθυνότητα και οι δίκαιοι στόχοι της  θα γίνονται ολοένα και πιο εφικτοί».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here