Στα… τυφλά η υποβολή φορολογικών δηλώσεων

0
2

 

Σε επίπεδο επιτροπών παραμένει η προετοιμασία για την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, με μια σειρά σημαντικών διατάξεων να παραμένουν κολλημένες στη (μη) έγκριση από τους δανειστές και τα πλάνα για ταχεία έναρξη πληρωμής των φόρων εισοδήματος να βρίσκονται στον αέρα.

Με απόφαση του ΓΓΔΕ Γ. Πιτσιρλή η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα στο ΦΕΚ, παρ’ ότι έχει υπογραφεί δέκα μέρες νωρίτερα, αυξάνεται ο αριθμός των μελών και αντικαθίσταται ένα μέλος της Ομάδας Εργασίας η οποία είχε συσταθεί ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο, με αντικείμενο ακριβώς την προετοιμασία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Έργο της Ομάδας Εργασίας είναι ο καθορισμός των προδιαγραφών, η ανάλυση απαιτήσεων, η μέριμνα για την έκδοση σχετικών εγκυκλίων ή αποφάσεων όπου απαιτείται, ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη μηχανογραφικών εφαρμογών και ηλεκτρονικών υπηρεσιών Taxis και TAXISnet σε θέματα παραλαβής δήλωσης, συλλογής πληροφοριακών στοιχείων, όπως εισοδημάτων και παρακρατούμενων φόρων, προσυμπλήρωσης, διασταυρώσεων, ελέγχου, εκκαθάρισης, βεβαίωσης και είσπραξης φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2015.

Η Ομάδα Εργασίας ξεκίνησε πράγματι να εργάζεται από τις αρχές Νοεμβρίου και σύμφωνα με πληροφορίες το σύστημα taxis είναι καθ’ όλα έτοιμο για να αρχίσει να υποδέχεται φορολογικές δηλώσεις, πλην όμως ακόμα δεν έχουν καν δημοσιευθεί στο ΦΕΚ οι αποφάσεις οι οποίες ορίζουν τον τύπο και το περιεχόμενο του βασικού εντύπου Ε1 και των διαφόρων εντύπων που συνυποβάλλονται με τη δήλωση.

Παράλληλα μια σειρά από διατάξεις (για την προστασία των περιστασιακά απασχολούμενων από τα τεκμήρια, για το Σύμφωνο Συμβίωσης και για τον αριθμό των δόσεων και το χρόνο εξόφλησης του φόρου εισοδήματος) έχουν μπλεχτεί στα γρανάζια της αξιολόγησης με αποτέλεσμα ακόμα και σήμερα να είναι άγνωστο πότε θα αρχίσει ο Γολγοθάς των δηλώσεων και κυρίως πότε θα χτυπήσει η «καμπάνα» καταβολής των φόρων.

Πίσω από τις φαινομενικά παράλογες καθυστερήσεις από την πλευρά των δανειστών στην προώθηση των απαραίτητων διατάξεων για να ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ενδέχεται να βρίσκεται το τελικό ξεκαθάρισμα του φορολογαριασμού για τα εισοδήματα του 2015.

Παρ’ ότι ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι συνταγματικά είναι ανεπίτρεπτο να αυξηθούν εκ των υστέρων οι φόροι για τα περυσινά εισοδήματα, πριν δώσει το τελικό ok η τρόικα, η αύξηση της φορολογίας ιδίως για όσους εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια, παραμένει στο τραπέζι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here