Στα «χαρακώματα» Αθήνα – Πράγα για τις δηλώσεις του Τσέχου προέδρου

0
3

 

Τα διαπιστευτήρια του στο υπουργείο Εξωτερικών της Πράγας παρέδωσε ο Έλληνας πρέσβης στη Τσεχία Παναγιώτης Σαρρής  έπειτα από σχετική εντολή της Αθήνας.

Με αυτόν τον τρόπο επέλεξε η ελληνική κυβέρνηση να εκφράσει την έντονη ενόχληση της στις πολλαπλές και προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν και άλλων Τσέχων αξιωματούχων κατά της Ελλάδας.

Ειδικότερα, ο Τσέχος Πρόεδρος πριν από μια εβδομάδα είχε δηλώσει στο σλοβακικό Πρακτορείο Ειδήσεων TASR ότι «η Τσεχία θα προσχωρήσει στην ζώνη του ευρώ την πρώτη ημέρα μετά την αποχώρηση, ει δυνατόν, από αυτήν, της Ελλάδας», τονίζοντας ότι είναι «εξαιρετικά απογοητευμένος που οι καλοκαιρινές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών της δεν οδήγησαν, τελικά, μολονότι τούτο διαφαινόταν αρκετά πιθανό, σε έξοδο της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ».

Η υπομονή του υπουργείου Εξωτερικών φαίνεται ότι έχει εξαντληθεί μετά από μία σειρά εχθρικών δηλώσεων κατά της Ελλάδας που άρχισαν το περασμένο καλοκαίρι και συνεχίστηκαν έως την περασμένη εβδομάδα χωρίς δείγματα «υποχώρησης» παρά την ήπια απάντηση του ΥΠΕΞ, δια στόματος του εκπροσώπου του Κωνσταντίνου Κούτρα, η οποία υπενθύμιζε ότι «η Τσεχία είναι κράτος-μέλος της ΕΕ χάρη και στην Ελλάδα. Ουδέν περαιτέρω σχόλιο, επί του παρόντος».

Η κλήση για διαβουλεύσεις στην Αθήνα του κ. Σαρρή δίνει ένα σαφές μήνυμα της Ελλάδας, τόσο προς τον κ. Ζέμαν και την Τσεχία, όσο και προς άλλους ηγέτες χωρών που επιδίδονται κατά διαστήματα σε δυσμενείς και απαξιωτικές δηλώσεις προς την Ελλάδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here