Στάινμαϊερ: Η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας λειτουργεί

0
10

 

Η συμφωνία, η οποία συνάφθηκε μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών, λειτουργεί και καμία άλλη μεταναστευτική οδός δεν έχει αντικαταστήσει εκείνη που διέρχετο μέσα από την Ελλάδα, δήλωσε, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, σε συνέντευξη του σε ευρωπαϊκές εφημερίδες, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ικανοποίησή του.

«Έχουμε τώρα μια συμφωνία που αποδίδει απτά αποτελέσματα», επισήμανε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

«Κατά τη διάρκεια των τριών εβδομάδων που προηγήθηκαν της συμφωνίας, περίπου 27.000 πρόσφυγες είχαν φθάσει στην Ελλάδα μέσω της Τουρκίας. Τις επόμενες τρεις εβδομάδες ήταν λίγο λιγότεροι από 6.000. Μια μεγαλύτερη πτώση σε σύγκριση με τα προβλεπόμενα», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Ερωτηθείς σχετικά με τον κίνδυνο οι πρόσφυγες να ακολουθήσουν άλλες μεταναστευτικές οδούς, ιδίως από την Βόρεια Αφρική, ο Σταϊνμάιερ έκρινε ότι, προς το παρόν τίποτα δεν καταδεικνύει κάτι τέτοιο.

«Έως σήμερα, καμία άλλη μεταναστευτική οδός εναλλακτική στον Βαλκανικό διάδρομο δεν έχει οριστεί ούτε μέσω της Αλβανίας ούτε μέσω της Ιταλίας», ανέφερε.

Διαβεβαίωσε δε ότι οι Ευρωπαίοι δεν γυρίζουν το βλέμμα τους αντικρίζοντας τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά τη σύναψη αυτής της συμφωνίας με την Τουρκία.

«Το να μας κατηγορούν ότι σωπαίνουμε ή υποκλινόμαστε ενώπιον της Άγκυρας είναι λάθος», σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here