Σταϊνμάιερ: Πρώτα οι προϋποθέσεις μετά η απελευθέρωση της βίζας

0
12

 

Πιο χαλαρούς τόνους απέναντι στην Τουρκία χρησιμοποίησε ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ σε συνέντευξή του στην Bild, ενώ τις προηγούμενες ημέρες ήταν πιο λάβροςτουλάχιστον όσον αφορά στο θέμα της βίζας για την Τουρκία αλλά και τις εκκαθαρίσεις του Ερντογάν μετά το πραξικόπημα.

Όπως σημείωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών δεν τίθεται θέμα απελευθέρωσης του καθεστώτος της βίζας για τους Τούρκους πολίτες υπό τις παρούσες συνθήκες. Ωστόσο, αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και θεωρεί ότι στη συζήτηση για την απόπειρα πραξικοπήματος έχει υποβαθμιστεί το γεγονός ότι οι επίδοξοι πραξικοπηματίες χρησιμοποίησαν βία εναντίων των πολιτών και του Κοινοβουλίου.

«Η απελευθέρωση της βίζας θα γίνει όταν θα εκπληρωθούν οι σχετικοί όροι», δηλώνει ο κ. Σταϊνμάιερ και προσθέτει ότι «αυτή τη στιγμή δεν βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο».

Αναφερόμενος πάντως στις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών τονίζει μεν ότι η γερμανική κυβέρνηση τοποθετήθηκε από την αρχή με σαφήνεια σε ό,τι αφορά τις συλλήψεις δασκάλων, δικαστών και δημοσιογράφων και εξακολουθεί να το κάνει, αλλά επισήμανε ότι, παρ’ όλη τη δικαιολογημένη κριτική για τα μέτρα που λαμβάνονται, «πρέπει να αναγνωρίσουμε – και αυτό υποβαθμίζεται στην γερμανική συζήτηση – ότι εκείνοι που επιχείρησαν το πραξικόπημα επιτέθηκαν με μεγάλη αγριότητα εναντίον πολιτών και εναντίον του Κοινοβουλίου».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here