Σταθάκης: Να υπάρξει απομείωση των κόκκινων δανείων

0
8

 

Εγκαινιάζοντας τα κεντρικά γραφεία της νεοσύστατης Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους, επί της Λεωφόρου Θηβών 196-198 (κτίριο Κεράνης), ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης τόνισε: «Πρέπει να υπάρξει απομείωση των κόκκινων δανείων στο πλαίσιο της πορείας της χώρας προς την ανάπτυξη».

Ο υπουργός σημείωσε ότι η νομοθεσία για τα κόκκινα δάνεια έχει ψηφιστεί στο σύνολό της με την αναμόρφωση νόμου Κατσέλη, με τον κώδικα δεοντολογίας για τις τράπεζες, διαμορφώθηκε η δευτερογενής αγορά κόκκινων δανείων με ισχυρούς κανόνες προστασίας των δανειοληπτών και ταυτόχρονα διαμορφώθηκε αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος για να αποφευχθούν παρενέργειες από τη δευτερογενή αγορά. Τελευταίο κομμάτι για να συμπληρωθεί το πλαίσιο είναι η νομοθεσία για των εξωδικαστικό συμβιβασμό των επιχειρήσεων, «το οποίο βρίσκεται στο τελικό στάδιο» όπως σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά τη νέα γραμματεία, ο υπουργός ανέφερε ότι θα έχει αρμοδιότητες στο σύνολο των θεμάτων που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους και πρόκειται για ένα θεσμό που θα προσφεύγουν οι δανειολήπτες – μέσω των 30 κέντρων που θα οργανωθούν σε όλη τη χώρα – ώστε να υπάρχει νομική βοήθεια και να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο καλής διαμεσολάβησης για τα θέματα υπερχρέωσης ιδιαίτερα για τις πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Επίσης, όπως είπε ο κ. Σταθάκης, η γενική γραμματεία Ιδωτικού Χρέους θα ασχολείται με ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, θα έχει έναν ισχυρό συμβουλευτικό ρόλο, αλλά θα μπορεί να προχωράει και σε προτάσεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες και θα διαθέτει πλήρες πληροφοριακό σύστημα για τα θέματα που διαχειρίζεται.

Ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ακόμη: «Εγκαινιάζουμε μια νέα γραμματεία, τη γραμματεία ιδιωτικού χρέους και τίθεται σε λειτουργία ένα σημαντικό κτίριο. Σαν υπουργείο Οικονομίας δώσαμε το έναυσμα και ανοίγει ένας δρόμος για να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες του ελληνικού δημοσίου και μιας σημαντικής περιοχής της πρωτεύουσας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here