Σταθάκης: Πετύχαμε την πιο ισορροπημένη συμφωνία δεδομένων των συνθηκών

0
9

Την πεποίθηση ότι «θα έχουμε συμφωνία μέσα στο χρονοδιάγραμμα που βασίστηκε τη Δευτέρα» εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης στην πρωινή εκπομπή στο Mega, εκτιμώντας μάλιστα ότι «σήμερα θα τελειώσει».

«Νομίζω ότι είναι πολύ μικρές οι λεπτομέρειες των διαφορών και δεν αλλάζουν τα δεδομένα» πρόσθεσε ο κ. Σταθάκης για να τονίσει πως «πετύχαμε την πιο ισορροπημένη συμφωνία υπό τις δεδομένες συνθήκες».

Χαρακτήρισε τα μέτρα «ισορροπημένα» για να υπογραμμίσει πως «οι δανειστές ζητούσαν απευθείας περικοπές συντάξεων και μισθών και καθολική αύξηση ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες».

Αναφορικά με το χρέος είπε πως έχει δύο πλευρές. Πρώτον, τη διαχείριση του χρηματοδοτικού κενού το 2015-16-17 και 2018 και δεύτερον, την αποπληρωμή του χρέους από το 2022 μέχρι και το 2045.

Όσο για τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Σταθάκης είπε πως αν καταργηθεί θα πρέπει να έχουμε ισοδύναμα που θα αναπληρώσουν τα έσοδα, ενώ σε ερώτηση αν θα τον πληρώσουμε και το 2016, ο υπουργός απάντησε: «Τον Σεπτέμβριο με τον προϋπολογισμό του 2016, θα σας πούμε αν και τι θα πληρώσετε».

Αναφορικά με τις πιέσεις για αύξηση του ΦΠΑ ανέφερε πως δεν θα υπάρχει κανείς σοβαρός αντίκτυπος για τα εμπορικά νησιά και σημείωσε πως «για όλα τα υπόλοιπα νησιά, δίνουμε τη μάχη για να διατηρηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ».

Παράλληλα, προέβλεψε ότι παρά το γεγονός ότι στο α’ τρίμηνο υπάρχει οριακή ύφεση, τελικά τo πρόσημο για την οικονομία το 2015 θα είναι θετικό, καθώς θα καταγραφεί ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 1,5%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here