Σταθάκης στο ΒΒC: Το όριο των 60 ευρώ μπορεί να διατηρηθεί έως την Παρασκευή (ΒΙΝΤΕΟ)

0
4

 

Η Ελλάδα αναμένεται να προχωρήσει σε ολιγοήμερη παράταση της τραπεζικής αργίας, αναφέρει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο τραπεζικές πηγές της Αθήνας. Σήμερα λήγει η ΠΝΠ βάσει της οποίας οι τράπεζες παραμένουν κλειστές από την περασμένη Δευτέρα.

Το όριο των αναλήψεων στα 60 ευρώ μπορεί να διατηρηθεί έως την Παρασκευή, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ενώ επεσήμανε πως η χώρα δεν έχει καμία εντολή να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη.

Σε συνέντευξή του στο BBC, ο κ. Σταθάκης φέρεται να δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να κρατήσει τις ελληνικές τράπεζες ζωντανές για διάστημα μίας εβδομάδας έως 10 ημερών, έτσι ώστε οι συνομιλίες διάσωσης να μπορούν να εξελιχθούν εν τω μεταξύ, ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της, τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ο υπουργός ανέφερε πως «στην καλύτερη περίπτωση» η ΕΚΤ θα παρέχει επιπλέον 3 δισ. ευρώ με τη μορφή έκτακτης χορήγησης ρευστότητας (ELA) εντός της ημέρας. Αλλά ακόμη κι αν η ΕΚΤ απλώς συνεχίσει να κρατάει παγωμένο τον ELA, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι η τρέχουσα ανάληψη μετρητών και οι περιορισμοί στη μεταβίβαση των ρευστών μέσω τραπεζών θα μπορούσαν να παραμείνουν στη θέση τους έως την Παρασκευή.

«Φυσικά, αν η ΕΚΤ αποφασίσει να μειώσει τον ELA, τότε οι τράπεζες θα βρίσκονταν σε δεινή κατάσταση. Το δεύτερο στοιχείο της διάσωσης θα βασιστεί στην επιστολή του κ. Τσίπρα προς τους πιστωτές, την περασμένη εβδομάδα, όταν δέχθηκε τις περισσότερες από τις προτάσεις των εταίρων για περικοπές δαπανών, αυξήσεις φόρων και διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, καθώς και μικρές αλλαγές στη φύση των προτεινόμενων περικοπών στις συντάξεις», πρόσθεσε ο κ. Σταθάκης.

Τόνισε, τέλος, πως η κυβέρνηση θέλει μια βιώσιμη περικοπή του χρέους κατά 30%, σύμφωνα με την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους του ΔΝΤ την περασμένη εβδομάδα. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, θα μπορέσει να συμβεί είτε μέσω άμεσης διαγραφής, είτε μέσω επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here