Σταθάκης: Ποια δάνεια δεν θα πωλούνται- Πιθανός ο φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές

0
7

 

Ανοικτό ενδεχόμενο να επιβληθεί φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές άφησε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. «Εμείς προσπαθούμε να βρούμε εισροές στο σύστημα οι οποίες θα έχουν και έναν στοιχειώδη κανόνα δικαιοσύνης.

Οι επιλογές είναι περιορισμένες. Πιθανόν μία εκδοχή φόρου επί συναλλαγών, εάν είναι μελετημένη, δεν μπορώ να την αποκλείσω», τόνισε ο Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real. Συμπλήρωσε πως «σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες για τις μεγάλες συναλλαγές υπάρχει κάποιος τέτοιος φόρος. Πριν αφορίσουμε ή επικροτήσουμε, πρέπει να είναι σωστά μελετημένη οποιαδήποτε κίνηση. Είμαι σαφής: Εάν γίνει».

Διευκρίνισε, ακόμη ότι, πριν τις 15 Φεβρουαρίου, θα ψηφιστεί νέος νόμος, ο οποίος θα εξαιρεί την πώληση τριών κατηγοριών δανείων σε ξένους επενδυτές. «Η απόφαση είναι σαφής. Εξαιρούνται της πώλησης δανείων τα δάνεια πρώτης κατοικίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τα καταναλωτικά δάνεια. Η συμφωνία λέει ότι το σύστημα γι’ αυτές τις τρεις κατηγορίες δανείων εφαρμογής θα ψηφιστεί, μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας.

Υπογράμμισε, επίσης ότι δεν έχει διατυπωθεί αίτημα από τους δανειστές για τη λήψη επιπλέον μέτρων το 2016, ενώ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει πρόταση ισορροπημένη, που να εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις. «Για το μεσοπρόθεσμο είχε υπολογιστεί μεγαλύτερη ύφεση, άρα υπάρχει ήδη βελτίωση», σημείωσε σχετικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here