Σταθάκης: Θέλουμε διάλογο για να λυθούν τα προβλήματα με την Eldorado Gold

0
13

 

Η κυβέρνηση θέλει διάλογο και συντεταγμένο πλαίσιο εντός του οποίου θα λυθούν τα τρία-τέσσερα προβλήματα, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης αναφέρομενος στο ζήτημα με τα μεταλλεία στις Σκουριές και την Καναδική εταιρεία Eldorado Gold κατά την διάρκεια της τοποθέτησης του στη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης που έχουν καταθέσει βουλευτές της ΝΔ.

Ο Γιώργος Σταθάκης στάθηκε ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στη ΝΔ ζητώντας εξηγήσεις από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης γιατί δεν προχώρησε όταν ήταν κυβέρνηση στην τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων του δημοσίου με την καναδική εταιρεία.

«Η ΝΔ είναι υπέρ του να πραγματοποιήσει η εταιρεία την δεσμευτική της επένδυση; Πρέπει να φτιάξει το εργοστάσιο κάθετης παραγωγής και να τηρεί περιβαλλοντικούς κανόνες; Αν θεωρείτε ότι φταίει η κυβέρνηση, εσείς γιατί δεν τα λύσατε και δεν προχώρησε η επένδυση όπως προέβλεπε το χρονοδιάγραμμα; Εκτός αν υπογράφηκε μία συμφωνία η οποία τελεί υπό διαρκή αίρεση από την πλευρά της εταιρείας. Αλλά αυτό πλήττει το δημόσιο συμφέρον», ανέφερε ο Γιώργος Σταθάκης.

Ο Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας στην κριτική της ΝΔ ότι η κυβέρνηση απομακρύνει τις επενδύσεις, υποστήριξε ότι πρόσφατα «τοποθετήθηκαν ξένοι θεσμικοί επενδυτές με 500 εκατ. ευρώ σε ξενοδοχειακή εταιρεία τη Χαλκιδικής. Μόνο τις τελευταίες εβδομάδες έχουν τοποθετηθεί επενδυτικά κεφάλαια σε υπάρχουσες, λειτουργούσες ξενοδοχειακές μονάδες».

Ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι στο προσεχές διάστημα ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα κατατεθεί στη Βουλή, ο οποίος θα είναι, όπως είπε, «πολύ απλός, αντιγραφειοκρατικός και θα δίνει σταθερό φορολογικό καθεστώς στις επιχειρήσεις για 7 χρόνια».

Σχετικά με το νέο ΕΣΠΑ ο Γιώργος Σταθάκης σημείωσε ότι η επανεκκίνηση του έχει ήδη ξεκινήσει ουσιαστικά από Σεπτέμβρη-Οκτώβρη , τονίζοντας ότι «έχουν μπει τρία μεγάλα προγράμματα 300 εκατ. ευρώ» και πως «οι προκαταβολές μόνο για την Ελλάδα από 7% γίνονται 14%, που σημαίνει 5 δισ. για την οικονομία για τα δύο χρόνια».

Επιπλέον σημείωσε ότι αφενός η χώρα μας βρέθηκε για το 2015 στην κορυφή, μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., στην απορροφητικότητα ΕΣΠΑ με απορρόφηση πόρων συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ και αφετέρου έγινε η πρώτη στην απορροφητικότητα του νέου ΕΣΠΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here