Σταθερά επιτόκια διεκδικεί η Αθήνα στην Ουάσινγκτον

0
3

 

Η Ελλάδα θα ζητήσει από τους δανειστές στην Ουάσινγκτον να «κλειδώσουν» τα ετήσια κόστη εξυπηρέτησης χρέους για τα δάνεια που έχει λάβει από τον επίσημο τομέα σε σταθερά επιτόκια, για να καταστήσει το βάρος του χρέους πιο εξυπηρετήσιμο, αναφέρει δημοσίευμα το Reuters.

Σύμφωνα με το Euroday.gr στις συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, η Αθήνα θα προτείνει ετήσιο «ταβάνι» για το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους στο 15% του ΑΕΠ, με το 8% να πηγαίνει σε αποπληρωμές ομολόγων, δόσεων δανείων και επιτοκίων, και το 7% για αποπληρωμές εκκρεμών εντόκων γραμματίων.

Οπως αναφέρει το πρακτορείο, η Αθήνα επιχειρεί να σταθεροποιήσει τα κυμαινόμενα επιτόκια στα δάνεια από τις χώρες της ΕΕ για να έχει ένα «μαξιλάρι» έναντι ενδεχόμενων αυξήσεων επιτοκίων από την ΕΚΤ, αναφέρουν πηγές με γνώση του σκεπτικού της ελληνικής πλευράς.

«Με αυτό τον τρόπο θα κλειδώσουν το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης χρέους για τα επόμενα χρόνια και θα δώσουν στους επενδυτές μια ξεκάθαρη εικόνα για το πόσα θα πρέπει να δαπανήσει κάθε χρόνο η Ελλάδα«, ανέφερε πηγή στο Reuters.

«Μια τέτοια συμφωνία θα λειτουργήσει σαν εγγύηση ότι η Ελλάδα θα μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της χωρίς προβλήματα», σημείωσε.

Με το χρέος να εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 174,4% του ΑΕΠ, ή στα 337,6 δισ. ευρώ εφέτος, η ελληνική κυβέρνηση ζητά επισταμένα ελάφρυνση από τους δανειστές.

Στην Ελλάδα έτρεξαν τρία προγράμματα διάσωσης από το 2010, θυμίζει το Reuters. Οι υφιστάμενες προβλέψεις για το χρέος δεν περιλαμβάνουν το τρίτο πρόγραμμα ύψους έως 86 δισ. ευρώ που υπεγράφη τον περασμένο Αύγουστο.

Από το 2021, οπότε η χώρα θα αρχίσει να αποπληρώνει τα δάνεια του πρώτου προγράμματος, οι ετήσιες πληρωμές μόνο για το κεφάλαιο και τους τόκους των ομολόγων θα εκτιναχθούν και θα φτάσουν στο 15% το 2022 και το 2023. Από αυτές εξαιρούνται τα επιπλέον κόστη για τα έντοκα γραμμάτια.

Η Αθήνα έχει την υποστήριξη του ΔΝΤ στο θέμα του χρέους, θυμίζει το πρακτορείο επικαλούμενο και το προσχέδιο του Μνημονίου που ετοίμασε το Ταμείου και το χαρακτηρίζει «εξαιρετικά μη βιώσιμο». Από την άλλη πλευρά όμως ο Β. Σόιμπλε υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει λόγος για αναδιάρθρωση χρέους στην παρούσα φάση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here