ΣτΕ: Αποζημίωση 700.000 ευρώ από το Δημόσιο στην ΕΘΕΛ

0
8

 

Με δύο αποφάσεις του το Συμβούλιο Επικρατείας υποχρεώνει το Δημόσιο να καταβάλει στην ΕΘΕΛ 700.000 € για την καταστροφή δύο λεωφορείων της [πυ κάηκαν από μολότοφ.

Το βράδυ της 5ης Δεκεμβρίου 1997, μετά το τέλος συναυλίας στη φοιτητική εστία στην Πατησίων ομάδα 100 περίπου ατόμων πέταξαν μολότοφ, προκαλώντας ζημιές σε καταστήματα και αυτοκίνητα.

Οι νεαροί σταμάτησαν λεωφορείο της ΕΘΕΛ και αφού έσπασαν τα τζάμια, πέταξαν μέσα μολότοφ. Αμέσως άρπαξε φωτιά, ενώ οι επιβάτες και ο οδηγός κατέβηκαν από το λεωφορείο, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς.

Η ΕθΕΛ μέσω των διοικητικών δικαστηρίων διεκδίκησε αποζημίωση για την καταστροφή του λεωφορείου, το ποσό των 137.931 ευρώ.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, οι δυνάμεις της Αστυνομίας κατέφτασαν στη φοιτητική εστία μετά την έναρξη των επεισοδίων για να προστατεύσουν τα αυτοκίνητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που ήδη είχαν καταφθάσει, ενώ τα αρμόδια όργανα της ΕΛΑΣ, αν και είχαν λάβει εντολές από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών για να λάβουν τα αναγκαία προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα ενόψει της επίμαχης συναυλίας, «δεν ευρίσκοντο εκεί κατά τη διάρκεια της συναυλίας, αλλά έφθασαν εκεί μετά την έναρξη των επεισοδίων, χωρίς να προσδιορίζεται από την Αστυνομία η ώρα άφιξης των αστυνομικών δυνάμεων, πάντως είχε λάβει χώρα η πυρκαγιά από την οποία καταστράφηκε το λεωφορείο».

Επίσης, με δεύτερη απόφαση του ΣτΕ, το βράδυ της 15ης Ιανουαρίου 1998, έπειτα από μουσική εκδήλωση στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου 50 άτομα άρχισαν να πετούν βόμβες μολότοφ καταστρέφοντας καταστήματα και αυτοκίνητα, μεταξύ των οποίων ένα σχολικό λεωφορείο και ένα λεωφορείο της ΕΘΕΛ.

Το ΣτΕ έκρινε και πάλι ότι ανακύπτει ευθύνη των οργάνων της ΕΛΑΣ, καθώς, ενώ είχαν λάβει τις σχετικές εντολές για μέτρα ασφαλείας στις τρεις εισόδους της Πανεπιστημιούπολης, αυτές δεν εκτελέστηκαν.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, είχαν διατεθεί αρχικά 15 αστυνομικοί οι οποίοι μειώθηκαν στη συνέχεια στους 10, καθώς οι 5 στάλθηκαν να περιφρουρήσουν το απειλούμενο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα.

Με δεύτερη απόφαση, το ΣτΕ έκρινε ότι δεν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα για την εξασφάλιση της δημοσίας ειρήνης και ευταξίας, την προστασία των ατομικών ελευθεριών των πολιτών και την τήρηση της τάξης στους δημόσιους χώρους, καθώς και στις δημόσιες συγκεντρώσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here