ΣτΕ: Συνταγματική η έκτακτη εισφορά των εφοπλιστών

0
6

 

Δεν αντιβαίνει τις διατάξεις του Συντάγματος η έκτακτη εισφορά που επιβλήθηκε εφάπαξ με το πρώτο μνημόνιο το 2010 στους εφοπλιστές  που έχουν πλοία υπό Ελληνική σημαία, εγγεγραμμένα σε Ελληνικό νηολόγιο.

Αυτό είπε με τρεις αποφάσεις της η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, απορρίπτοντας τις προσφυγές των  Λιβεριανών συμφερόντων  εταιρείας «Super Fast» που εκμεταλλεύεται στην Ελλάδα επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία με Ελληνική σημαία, άνω των 3.000 κόρων. Η εταιρία είχε πληρώσει το 2010, έκτακτη εισφορά ύψους 679.293 ευρώ.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η επίμαχη εισφορά δεν είναι φόρος, και πως αποσκοπούσε στην αντιμετώπιση της οξύτατης δημοσιονομικής κρίσης «η οποία είχε καταστήσει αδύνατη την εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών της χώρας και πιθανή χρεοκοπία της». Οι ανώτατοι δικαστές αποφάνθηκαν μάλιστα ότι τέτοιου είδους εισφορές είχαν και στο παρελθόν επιβληθεί, το 1974, μετά την εισβολή στην Κύπρο, το 1978 μετά τον σεισμό της Θεσσαλονίκης και το 1985 στο πλαίσιο του προγράμματος για την σταθεροποίηση της οικονομίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here